Política

Erdogan suggereix ara un referèndum per tancar la crisi

El govern no descarta una consulta popular sobre el polèmic projecte de remodelació del parc Gezi d'Istanbul, a l'origen de la contestació

L'anunci arriba després que el primer ministre rebés representants dels indignats

Els advocats denuncien al carrer la detenció de 50 col·legues

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, no descarta l'organització d'un referèndum a Istanbul sobre el projecte de remodelació de la plaça Taksim, a l'origen de les protestes antigovernamentals a Turquia, segons va anunciar ahir el govern.

“Podríem sotmetre aquesta qüestió a un vot popular a Istanbul [...] en democràcia, només la voluntat del poble compta”, va declarar a Ankara el viceprimer ministre Huseyin Celik, a la sortida d'una llarga reunió entre Erdogan i representants dels manifestants, que no han estat reconeguts com a tals per bona part dels indignats.

Celik, que és també portaveu del governamental Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP, islamista), va tornar a demanar als centenars d'activistes que ocupen encara el petit parc Gezi, adjacent a la plaça Taksim, que en marxin “com més aviat millor”. “No podem acceptar que aquestes manifestacions durin eternament”, va advertir. “La vida ha de tornar a la normalitat al parc Gezi [...] crec que després d'aquest gest de bona voluntat [l'eventual referèndum], els joves decidiran marxar del parc Gezi.” El to del viceprimer ministre turc coincidia ahir amb el del president de Turquia, Abdullah Gül, que va fer una crida a obrir el diàleg amb els manifestants després que, durant la vigília, la policia hagués desallotjat amb gasos, canons d'aigua i bales de goma la plaça Taksim. El cap d'estat va recordar que és obligació del govern entaular un diàleg amb els crítics, distingint, però, entre pacífics i violents. “No hem de donar cap oportunitat a la violència [...] això no ho permetrien ni a Nova York ni a Berlín”, va dir Gül durant una visita a la costa del mar Negre.

La nit de dimarts a dimecres, la policia es va enfrontar amb alguns manifestants. A primera hora del matí d'ahir, quedaven les restes de les barricades esclafades per les excavadores i els taxis creuaven la plaça per primer cop des de l'inici de les protestes, el 31 de maig passat. Durant la jornada, milers de persones van tornar a la plaça Taksim desafiant així l'advertència d'Erdogan, que ahir va assegurar que havia donat ordres al ministre d'Interior per posar fi a la revolta en 24 hores.

Per la seva banda, milers d'advocats van sortir ahir pels carrers d'Istanbul i d'Ankara amb les togues negres posades per protestar contra la detenció, dimarts passat, d'una cinquantena de col·legues que s'havien afegit a les protestes contra el govern d'Erdogan. “Els nostres amics d'Istanbul han estat detinguts pel sol fet d'haver llegit un comunicat de premsa”, va denunciar des de la capital turca el lletrat Mehmet Toker. “Som ara aquí per defensar la llibertat d'expressió”, hi va afegir.

LA FRASE

Crec que després d'aquest gest de bona voluntat [l'eventual consulta], els joves marxaran del parc
Huseyin Celik
VICEPRIMER MINISTRE TURC
Les claus

Dues setmanes de protestes i un desenllaç incert

ANNA BALCELLS

Demà farà dues setmanes de l'inici de les protestes antigovernamentals a Turquia sense que ningú pugui predir com ni quan acabaran. La plaça Taksim d'Istanbul s'ha convertit en símbol de la democràcia, la llibertat i la laïcitat enfront de la deriva autoritària i islamista del govern d'Erdogan.

Oposició feble

Carregats de raons, els indignats turcs han guanyat la batalla de la imatge arreu del món, però l'oposició del carrer és massa feble i fragmentada per constituir-se en alternativa. Al poder des del 2002, Erdogan ha desactivat l'amenaça colpista de l'exèrcit –que ha fet caure quatre governs en quatre dècades–, ha obert converses d'adhesió amb la Unió Europea, ha introduït reformes socials i ha engegat un procés negociat per posar fi a la rebel·lió kurda. Sota el seu mandat, l'economia no ha parat de créixer i Turquia ha reforçat el seu paper de potència regional. Erdogan ha guanyat tres eleccions seguides i continua tenint molt suport. Als seus seguidors els ha animat a respondre als manifestants amb una victòria incontestable a les eleccions municipals de l'any vinent. El primer ministre se sap fort, però la mala gestió d'una crisi com aquesta li pot passar factura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.