Política

La policia turca desallotja per la força el parc Gezi d'Istanbul

Els antiavalots usen gasos i canons d'aigua

Indignats i el partit al poder convoquen per avui actes massius

La policia va desallotjar ahir de forma fulminant la cèntrica plaça de Taksim d'Istanbul i l'adjacent parc Gezi amb càrregues i utilitzant abundant material antiavalots, com ara canons d'aigua i gasos lacrimògens, segons van informar diversos testimonis.

Els agents van llançar pots de gasos lacrimògens i van empaitar els manifestants, fet que va provocar la fugida dels activistes que resistien acampats al parc, símbol de les revoltes antigovernamentals més importants de l'última dècada a Turquia.

La policia va actuar sense contemplacions i va fer servir també polvoritzadors a pressió de gas pebre de forma indiscriminada entre les persones congregades a la zona, incloent-hi famílies senceres i la premsa que cobria l'evacuació. Centenars d'antiavalots van entrar a Gezi des de la plaça Taksim, mentre els manifestants sortien corrents pel cantó oposat del parc entre escenes de pànic. De forma paral·lela, uns altres agents carregaven pels voltants de la plaça i als carrers adjacents al parc, fet que va causar gran confusió entre els milers de persones que estaven en aquesta cèntrica zona d'Istanbul. Amb l'ajuda d'una excavadora, la policia va començar a desmuntar tendes de campanya, carpes i casetes que els indignats havien aixecat durant els 18 dies d'ocupació de l'espai.

El desallotjament es va produir hores després que el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, advertís que faria desallotjar els que seguissin ocupant avui el parc Gezi.

Erdogan activa els seus

“Ho dic obertament: si demà no està buit, les forces de seguretat el buidaran. Aquest estat no és la vostra joguina”, va alertar Erdogan en un míting a Ankara del seu partit, l'islamista moderat AKP. Hores abans de l'acció policial, els indignats havien anunciat una manifestació massiva per avui per recordar els quatre morts en les protestes. La manifestació tindrà lloc a la mateixa hora i a pocs quilòmetres d'una gran mobilització convocada per Erdogan i el seu partit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.