Serveis

seguretat

Els policies de Blanes, Lloret i Tossa fan una “immersió” en la cultura russa

La direcció general de la Policia i l'Agència Catalana de Turisme van començar ahir cursets de rus a Lloret, amb la col·laboració del gremi hoteler

El turista rus és extremadament capriciós, gaudeix de la gastronomia i de la cultura catalanes, pot portar molts diners en metàl·lic a la butxaca, perquè no utilitza targetes de crèdit, i no acaba d'entendre que un policia li somrigui quan es dirigeix a ell. Al seu país, està acostumat a un tracte policial molt més dur. Aquests són alguns dels trets diferencials del turista rus que es van explicar en una jornada formativa a Lloret de Mar, destinada als cossos de seguretat de Lloret, Blanes i Tossa, per tal que els agents puguin millorar el tracte que tenen amb els turistes russos.

Els motius pels quals s'ha triat el turista rus com a objectiu són bàsicament dos: a diferència d'altres estrangers que vénen a Catalunya a passar les vacances, els russos només parlen el seu idioma, i és prou diferent per dificultar seriosament la comunicació entre els agents i els turistes, encara que a les comissaries hi hagi traductors.

L'altre motiu és econòmic i de servei: aquest any es calcula que el turisme rus creixerà un 40% a Catalunya respecte del 2012. I el perfil de turista rus és cobejat pels catalans: té entre 25 i 35 anys, fa entre 12 i 14 pernoctacions i gasta 150 euros al dia. A més, el 70% vénen en família, molt lluny, tot plegat, del perfil de jove de sol i platja que ve a beure i a anar de festes. En total, visitaran Catalunya aproximadament 1.300.000 turistes de les exrepúbliques soviètiques.

“La idea és que tots els agents que tindran contacte directe amb els turistes facin d'ambaixadors”, explicava ahir Josep Maria Perramon, director de l'Agència Catalana de Turisme als països de l'Est. “Tots hem de fer de tot”, hi va afegir, i va recordar també la importància vital que té el sector turístic per a l'economia catalana. A la jornada formativa d'ahir (que va durar tres hores) hi van assistir una setantena policies i mossos d'esquadra de Blanes, Lloret i Tossa de Mar. Els va servir per fer un tastet de cultura i llengua russes.

El cap de la comissaria general de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació dels Mossos d'Esquadra, el comissari Joan Miquel Capell, va explicar que amb les sessions de formació es busca un nivell bàsic d'atenció. “De cotxe patrulla”, va definir, i que els agents coneguin també com és la documentació russa. Va remarcar el rol, també de policia “servidor”, davant el de “controlador”. En el vocabulari bàsic que els agents van rebre ahir hi ha frases transcrites fonèticament en rus com ara: “què li ha passat?”, “necessita una ambulància?”, “acompanyi'm a comissaria”, i paraules com ara “lladre”, “descripció”, “documentació” i “robatori”. I evidentment, tot el vocabulari de cortesia: “hola”, “bon dia”, etc.

LA XIFRA

1,3
milions
de turistes de les exrepúbliques soviètiques visitaran Catalunya aquest any, un 40% més que el 2012.

LA FRASE

Tots hem de fer de tot al nostre país, el sector turístic és vital
Josep Maria Perramon
Director de l'Agència Catalana de turisme als països de l'Est
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.