cultura

art

L'Inundart sura tot i la crisi però es replanteja el model

La mostra d'art emergent de Girona anuncia que tindrà pèrdues perquè la Generalitat els deu encara 13.000 euros de l'any passat

Uns 200 artistes participaran en la vuitena edició

Amb l'aigua al coll, o gairebé, el festival Inundart s'obliga a replantejar-se el model, que en plena crisi econòmica li farà tenir pèrdues aquesta vuitena edició. De fet, dels 39.625 euros de pressupost, n'hi ha 7.825 que no saben com cobriran, i la Generalitat, a través del Conca, els deu encara 13.000 euros d'una subvenció de l'exercici anterior. El crit d'alarma de la directora de la mostra d'art emergent de Girona, Raquel Morón, ahir en la presentació de la nova programació, va tenir el seu efecte, i va aconseguir arrencar dels representants de les tres institucions implicades (Ajuntament, Diputació i Generalitat) el compromís públic de donar suport a la iniciativa per garantir-ne la continuïtat. De fet, quasi van acabar animant els organitzadors a no renunciar a un festival que, van dir, no només incentiva el talent dels joves, sinó que també “contribueix a la cohesió social” amb el seu acostament entre art i ciutadania. “A l'Ajuntament tindràs sempre el nostre suport”, va tranquil·litzar Marta Madrenas, primera tinent d'alcalde, la directora de l'Inundart, que moments abans s'havia preguntat en veu alta si “en un moment que fins i tot els creadors professionals tenen dificultats per finançar els seus projectes, és convenient invertir diners públics en els artistes que comencen”. També Antoni Baulida, delegat territorial del Departament de Cultura, que aporta escassament 900 euros a aquesta edició, va defensar el paper de plataforma creativa que assumeix l'Inundart, i va obligar-se a demanar al Conca que agiliti els pagaments pendents. Per la seva banda, Xavier Soy, vicepresident de la Diputació, la que més diners aporta al festival, 12.500 euros (sumant-hi els seus 2.500 i els 10.000 que hi posa la Casa de Cultura), va advertir Morón: “Ho teniu molt difícil per no continuar”, en vista de la pinya institucional. “Necessitem gent que somiï, perquè el pessimisme no té futur”, va dir.

En qualsevol cas, els organitzadors del 8è Inundart, que se celebrarà del 27 al 30 de juny, consideren que en un context de crisi com l'actual un col·lectiu com el seu, que es nodreix d'“artistes activistes”, va definir-los Morón, s'ha de replantejar la seva funció i contribuir a reflexionar sobre els nous desafiaments de la cultura des d'una perspectiva, si convé, fins i tot utòpica “basada més en el valor de la cooperació que de la competitivitat”. I el primer gest d'una tal concepció és que aquest any, i en ple qüestionament del seu futur, la setantena d'activitats de l'Inundart seran d'accés gratuït. En total, hi participaran uns dos-cents artistes de disciplines diverses (pintura, dansa, música, audiovisuals, performance...) que presentaran els seus treballs en una desena d'escenaris del centre de la ciutat, la majoria en espais públics i concorreguts, com el pont de Pedra, la Rambla o la plaça de Catalunya, però també en recintes tancats com la Casa de Cultura i el Centre Cultural La Mercè. Com a novetat, hi haurà una jornada destinada al públic familiar el diumenge dia 30, amb tallers i actuacions teatrals i musicals, incloent-hi les de Poca Cosa Teatre i l'Orquestra Fireluche. En aquesta edició, a més, la mostra s'incorpora al Giroscopi, cosa que permetrà posar en contacte els joves artistes amb potencials programadors.

LA DATA

27.06.13
és la inauguració
de la vuitena mostra d'art emergent, que inclou una jornada per al públic familiar el dia 30.

LA XIFRA

39.625
euros és el pressupost
de la programació d'aquest any, dels quals 7.825 no s'han pogut finançar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.