Política

La cadena humana de l'11-S unirà el Pertús amb Alcanar

El traçat resseguirà l'N-II i l'N-340 durant 400 quilòmetres i passarà per 86 municipis

L'acte començarà a l'hora simbòlica de les 17.14

Es necessiten prop de mig milió de persones

Del Pertús a Alcanar resseguint l'N-II i l'N-340. Aquest és el recorregut que seguirà la cadena humana que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) prepara per a la Diada. Un símbol de milers de mans unides per demostrar a l'Estat espanyol i al món sencer que Catalunya vol esdevenir un estat propi. Segons l'ANC, si la manifestació de l'última Diada va significar passar de la “Catalunya autonòmica a la Catalunya sobiranista”, la cadena ha de ser “l'avantsala de la independència” i ha de servir per empènyer la classe política cap a la consulta.

Batejada com a Via Catalana cap a la Independència, el traçat segueix la façana litoral i passarà per un total de 86 municipis, com per exemple Figueres, Girona, Mataró, Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès, Tarragona, Reus i Amposta. En totes aquestes poblacions es faran activitats paral·leles per anar amenitzant la jornada.

L'organització va argumentar ahir que s'havia escollit aquest itinerari –deixant de banda zones com ara les terres de Lleida i la Catalunya central– perquè és la “columna vertebral” dels Països Catalans seguint l'antiga Via Augusta i també perquè les vies de l'N-340 i l'N-II són de “fàcil accés”. Un altre dels motius de pes és que la cadena transcorre per les zones més poblades del país i entra de ple dins de l'àrea metropolitana de Barcelona, un àmbit que històricament ha estat poc procliu a l'independentisme. “Defensem un projecte inclusiu i aquest és un dels llocs on hem de sumar més”, destacava Ferran Civit, de l'ANC.

Pel que fa a Barcelona, s'han programat dos traçats paral·lels: un per la costa i un altre per la Diagonal. També s'envoltarà el Parlament i el Palau de la Generalitat.

La cadena està previst que comenci a una hora més que simbòlica: les 17.14 h. La preparació, però, té una logística molt complicada, perquè no es poden deixar llocs buits i s'haurà de moure gent d'un punt a l'altre. És per aquest motiu que ahir l'ANC va fer una crida a tots els ciutadans, sobretot els barcelonins, perquè es desplacin per tot el país i es vagin col·locant en les zones on els indiquin.

Inscripcions prèvies

Per coordinar aquesta acció, la setmana vinent l'ANC posarà en marxa un sistema perquè els manifestants es vagin inscrivint a la cadena i llavors, en funció del lloc on visquin, se'ls anirà distribuint pel territori català. La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, no va voler pronunciar-se sobre quanta gent es necessitarà per cobrir el trajecte: “Hem de ser com més millor”, va apuntar. Però, si es compta que cada persona amb els braços estirats pot ocupar un metre o un metre i mig, hi hauria d'haver entre 400.000 i 500.000 voluntaris. L'ANC va deixar clar que si les previsions es desborden es podria articular una segona cadena o, fins i tot, una filera.

Un altre dels reptes és connectar els Països Catalans i involucrar la Catalunya del Nord, el Principat, el País Valencià i les Illes en un mateix projecte sobiranista. Els dos extrems de la Via Catalana –El Pertús i Alcanar– reforcen aquesta idea i també s'està treballant perquè a les Illes s'organitzin activitats durant la Diada.

Altres cadenes prèvies per tot el territori

Els mesos previs a la manifestació de la Diada l'ANC va organitzar actes a Catalunya per anar escalfant l'ambient. Ara es farà el mateix. Es programaran diverses cadenes de format més petit que serviran d'entrenament i que es realitzaran sobretot en aquells municipis per on no passarà la Via Catalana. Ahir alguns veïns d'aquestes poblacions es queixaven perquè n'havien estat exclosos.

La inspiració de la Via Bàltica del 1989

Un dels precedents de la cadena humana catalana és la Via Bàltica, que va unir Estònia, Letònia i Lituània l'any 1989 i que va tenir un recorregut de 600 quilòmetres. Un milió i mig de persones van reclamar la independència de les tres repúbliques –dos anys després van aconseguir-ho–. Dos dels organitzadors de la Via Bàltica han estat aquests dies a Catalunya donant suport a l'ANC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.