Política

El PP assegura que el valencià s'escriu des del segle VI aC

La formació de Fabra presenta una proposta perquè la RAE elabore una definició diferenciada del català

La campanya secessionista del PPCV, encetada amb el veto al corònim País Valencià a les Corts i la imposició al govern català de respecte a la senyera i la denominació Comunitat Valenciana, va viure ahir un dels episodis més insòlits en conèixer-se l'última iniciativa. La formació d'Alberto Fabra ha presentat una proposició no de llei –d'urgent tramitació– en què s'insta el consell a adreçar-se a la Reial Acadèmia Espanyola perquè en la pròxima edició del seu diccionari “es reconega al valencià la seua categoria de llengua o idioma propi dels valencians”. Utilitzant expressions pròpies d'entitats i col·lectius que qüestionen i ataquen la unitat lingüística, la proposta dels populars assegura que “la parla dels valencians, que part sense dubte de les més profunda prehistòria, s'escriu ja des del segle VI abans de Crist amb el llenguatge ibèric i, després de les aportacions successives a partir de les fenícies, gregues i llatines, ha arribat als nostres dies en la forma que la coneixem”. La iniciativa vol que es recupere una definició de la RAE del 1959 que l'excloïa com a varietat del català. Una circumstància desmentida per nombrosos filòlegs.

Denúncies i malestar acadèmic

Perplexitat a l'Acadèmia Valenciana de Llengua (AVL). L'entitat a què l'Estatut reconeix la capacitat normativa sobre la llengua ha convocat per als dies vinents una reunió extraordinària per tractar la iniciativa del PP. Fonts consultades per aquest diari asseguren que la proposta “ha molestat”. “Els ha eixit una acadèmia catalanista i ells no comptaven amb això”, expressen. Aquestes fonts recorden que la llei de creació de l'AVL, el seu dictamen sobre el nom de la llengua i el dictamen del CVC són molt clars respecte a la unitat de llengua. Compromís va assegurar que la iniciativa és “il·legal”, ja que va en contra d'aquestes institucions que formen part de la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.