Necrològiques

Toni Lecha, militant independentista

La CUP agraeix la seva dedicació incansable a la lluita per l'alliberament nacional i social dels Països Catalans

Dimecres ens vam assabentar de la mort de Toni Lecha, independentista històric de l'MDT i militant de la CUP de Girona des de la seva fundació. També era soci del Casal Independentista El Forn i afiliat a la Coordinadora Obrera Sindical (COS).

Des de la CUP de Girona lamentem profundament la pèrdua d'aquest valuós company de militància i fem un reconeixement i un agraïment a la seva dedicació i lluita incansables, que ha dut a terme durant tots aquests anys en favor de la construcció nacional i social dels Països Catalans. També volem enviar tots els ànims a la família i donar les gràcies per les mostres de suport i estima que estem rebent de tot arreu envers el nostre company.

Toni Lecha i Berges va néixer a França l'any 1942, al si d'una família republicana exiliada. De pare gironí i mare aragonesa, durant els anys setanta va militar en organitzacions com ara el PSUC i Bandera Roja, i va ser membre de l'Assemblea de Catalunya. Als anys vuitanta va participar en la fundació de l'MDT, després d'haver passat per Nacionalistes d'Esquerra. En la dècada dels noranta va ser representant de la Comissió de Portaveus dels Presos i Encausats Independentistes, creada el 1992 arran de l'operació Garzón.

A Girona, on l'any 2002 va participar en la fundació de la CUP, va destacar els últims anys per la seva implicació en les lluites en defensa de les hortes de Santa Eugènia i el parc de les Pedreres. També es va implicar en la recuperació de la memòria històrica i en la difusió dels valors republicans a les comarques gironines.

En l'última dècada va participar en múltiples iniciatives en defensa del dret a l'autodeterminació del poble català, com ara la Plataforma pel Dret a Decidir, Girona Decideix o l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), de la qual va ser membre des de la seva creació. En l'àmbit de la lluita social i sindical, com a afiliat a la COS va destacar els últims anys en la dinamització de les mobilitzacions pels drets dels treballadors a la ciutat, i va impulsar la creació de la Xarxa pels Drets Socials de Girona. També va estar fortament implicat fins a l'últim moment en la sectorial de l'ANC Moviment Obrer per la Independència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.