Societat

Escola enviarà a Wert les queixes de les famílies que no poden estudiar en valencià

L'entitat s'ha reunit amb el ministre d'Educació per a exposar-li la seua visió de la LOMQE i oferir-li una sèrie de millores

Vicent Moreno ha constatat que Wert no té intenció de modificar“ni tan sols una coma del text”

El president d'Escola li ha recordat que 14.000 famílies no han pogut triar estudiar en valencià

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha explicat hui al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, la realitat del sistema educatiu valencià i li ha fet diverses propostes de millora de la LOMQE per a garantir la competència lingüística de tot l'alumnat en la llengua pròpia del País Valencià i una millor competència d'una tercera llengua. Escola Valenciana ha assegurat que Wert no té cap intenció d'atendre les peticions de millora i que aprovarà l'actual redacció de la LOMQE sense canviar-ne ni una coma i sense el consens social que necessita una llei educativa.

El valencià, de segona

Escola Valenciana ha recordat al ministre Wert que tal com està redactada la LOMQE, el valencià es considera de segona. En aquest sentit, l'assignatura de valencià continua sent una matèria específica i no està al nivell d'altres matèries com matemàtiques o llengua i literatura castellana, que són troncals. El president de l'entitat ha explicat que la LOMQE contempla que les llengües oficials, com el valencià, poden estar considerades com a troncals, però que depén de les respectives autonomies aquesta regulació. És per això que si en algun moment l'autonomia decideix marcar en la seua normativa les excepcions que vulga de cursar la llengua i la literatura oficial, doncs no hi haurà cap problema, això sí, en tots els casos sí queda garantit que tot l'alumnat ha de cursar una primera llengua estrangera. “Ens sembla que amb aquestes condicions es desemparen completament les diferents llengües oficials a les autonomies i es deixa la decisió de garantir la competència lingüística de l'alumnat a criteris ideològics i no pedagògics”, ha explicat Moreno.

Desateses

Així mateix, el president d'Escola Valenciana ha mostrat el malestar de l'entitat respecte al fet que la LOMQE només garantirà el dret de les famílies valencianes a escollir ensenyament en castellà, però no el dret de les 14.000 famílies potencials que demanarien el programa òptim d'ensenyament quan matriculen els seus fills de 3 anys a l'escola, el programa plurilingüe d'ensenyament en valencià (PPEV), si tingueren l'oferta adequada. “Afortunadament al País Valencià hi ha famílies i equips docents que lluitem per l'ensenyament en valencià i gràcies a això hem aconseguit que per al pròxim curs, almenys, hi haja 40 noves línies en valencià autoritzades, dues per sentències històriques del TSJ valencià”, ha explicat Vicent Moreno.

L'entitat cívica ha fet saber al ministre que li farà arribar les queixes de les famílies que no poden matricular els seus fills en valencià i li ha explicat per què el PPEV és el programa òptim d'ensenyament, ja que és l'únic que garanteix la competència lingüística en les dues llengües cooficials i una millor competència funcional en anglés.

Escola Valenciana ha demanat a Wert que prenga mesures per a potenciar el plurilingüisme educatiu a tot l'Estat i no només a les autonomies amb llengua pròpia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.