Política

“No es pot aturar el desig d'un país”

Lluís Llach, una de les ànimes del Concert per la Llibertat, manté que no hi ha marxa enrere en el procés sobiranista

Seixanta grups tocaran una quarantena de peces

Òmnium recorda que encara hi
ha entrades
a la venda

“Sóc molt optimista.” Aquesta és la resposta que ahir va donar Lluís Llach, des de peu de gespa del Camp Nou, quan li van preguntar sobre l'evolució del procés català. El cantautor de Verges serà un dels principals protagonistes del Concert per la Llibertat, que se celebrarà dissabte a l'estadi blaugrana, i que ahir es va presentar oficialment. “Com es pot aturar el desig i l'anhel d'un país?”, hi va afegir. També va subratllar la importància de la societat civil en aquesta transició nacional i va posar com a exemples el mateix festival del 29-J o el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que es va constituir dimecres al Parlament.

Al seu costat, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i els directors artístics de l'esdeveniment, Gerard Quintana i Lluís Danés, van reafirmar aquest missatge. “El concert servirà per reclamar el nostre dret a decidir sobre com s'ha d'organitzar Catalunya en relació amb els veïns espanyols i la resta del món”, va assenyalar Casals.

Dues parts diferenciades

Els actes començaran a les cinc de la tarda amb la fira d'entitats sobiranistes, que es farà a l'exterior del camp, a la zona de lateral. A les sis s'obriran les portes de l'estadi i a les vuit s'iniciaran les actuacions musicals. En total, una seixanta de grups –amb prop de 450 artistes– tocaran 42 cançons, que es dividiran en dos blocs. En el primer, s'han programat himnes sobre la llibertat, que versionaran diversos cantants: Al Vent (Pau Alabajos i Cesk Freixas); L'emigrant (Peret); La presó del rei de França (Elèctrica Dharma i la Cobla de Cambra de Catalunya), Gora Herria (Fermín Muguruza). Abans de començar la segona part, es tocarà Els segadors i es desplegarà el mosaic ideat per El Punt Avui amb el lema Freedom Catalonia 2014.

El segon bloc estarà dedicat íntegrament a peces de Lluís Llach, que interpretaran ell i altres grups. “Serà com tornar a viure el concert del 1985 de Llach al Camp Nou i mirar cap endavant”, va destacar Lluís Danés.

Llach obrirà el repertori amb Venim del nord, venim del sud i després serà el torn de la resta de cantants: Pastora (Tinc un clavell per a tu); Gwen Perry i Gisele Jackson (Que tinguem sort); Lídia Pujol i Pau Figueres (País petit) o Manel Camp, Ramoncín, Nabil Mansour, Massyl Aita, Ronza Ismael, Jordi Camp i el Cor per la Integració (L'Estaca). L'última peça serà Tossudament alçats, que interpretaran tots els participants en el concert.

Llach va assegurar que torna als escenaris perquè és “un ciutadà disciplinat” i que sempre està obert a involucrar-se en esdeveniments importants per a la societat. En to irònic va recordar que fa sis anys que no canta més de cinc minuts seguits i per això està “intentant posar la maquinària a punt per no fer el ridícul”.

Més informació a

La guia del concert

LES FRASES

Sóc molt optimista. Com es pot aturar el desig i l'anhel d'un país? Com es fa? En nom de què?
Lluís Llach
CANTAUTOR
Serà molt més que un concert. Servirà per reclamar el nostre dret a decidir per organitzar un país
Muriel Casals
PRESIDENTA D'ÒMNIUM

Quaranta-dues cançons per la llibertat

Juny

Sense el ressò
del dring

Qualsevol nit pot
sortir el sol

Aquesta terra

Camins

Jo tenc una enamorada

Boig per tu

Ningú no comprèn
ningú

La mala reputació

Como tú

L'emigrant / Ella tiene poder

Vull ser lliure

Ben linda

A Margalida

Escolta-ho en el vent

Catalonia (Louisiana)

Gora Herria

Al vent

Vull per demà

Què volen aquesta gent?

La presó del rei de
França

Venim del nord, venim del sud

Tinc un clavell per a tu

Que tinguem sort

Bressol de tots els blaus

País petit

El jorn dels
miserables

Maremar

Vaixell de Grècia

Que feliç era, mare

Abril 74

Amor particular

Un núvol blanc

Campanades a morts

No és això companys, no és això

I si canto trist

Viatge a Ítaca

Com un arbre nu

Laura

Alè

L'estaca

Tossudament alçats

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.