Política

CARME FORCADELL

PRESIDENTA DE L'ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA (ANC)

“Si la consulta s'atura, no podrem sortir de la crisi”

“El Concert per la Llibertat i la cadena humana de la Diada són una excusa per anar empenyent; el repte és que es convoqui el referèndum com més aviat millor”

“Omplir l'estadi i tothom cridant a favor de la independència serà un gran missatge al món”

“És un error històric que el PSC no estigui en el Pacte pel Dret a Decidir”

El mosaic és bona iniciativa. La imatge es veurà a tot el món i es reafirmarà el desig de llibertat

El Concert per la Llibertat i la cadena humana de la Diada són dels actes polítics més importants que se celebraran aquest any a Catalunya. Òmnium i l'ANC s'han repartit els papers; la primera entitat s'encarrega del concert i la segona, de la denominada Via cap a la Independència. Les dues associacions, però, s'ajuden mútuament en els dos esdeveniments. La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, analitza la importància de l'acte d'avui al Camp Nou.

Què pot aportar el Concert per la Llibertat al procés català?
És molt important en la qüestió de la internacionalització. El Barça és conegut arreu del món i tot el que es fa al Camp Nou té un gran ressò. Omplir l'estadi amb gent cridant a favor de la independència serà un gran missatge al món. Evidentment, també ens servirà a nosaltres com a país per demostrar, un cop més, que el poble de Catalunya està decidit a tirar endavant la consulta i el procés de la independència. Visualitzarem aquesta ferma voluntat.
Com veu el mosaic que es podrà veure al Camp Nou amb el lema ‘Freedom Catalonia 2014' i que impulsa aquest diari?
És una iniciativa que està molt bé. Tot suma. És molt important, perquè aquesta imatge del mosaic es veurà a tot el món i es reafirmarà el desig de llibertat que volem.
El festival també es pot interpretar com un toc d'alerta als polítics perquè no s'adormin en el camí cap a la consulta?
Evidentment que ha de servir per donar una empenta a tot aquest projecte. De la mateixa manera que la manifestació de la Diada va suposar un pas endavant molt significatiu, el concert també busca aquest objectiu. En el fons, és dir als polítics que no s'adormin i que facin alguna cosa més.
Què pensa quan alguns polítics aposten per endarrerir la consulta i no celebrar-la el 2014, perquè consideren que ara no és el moment oportú?
Nosaltres pensem exactament el contrari. Ara toca la consulta més que mai, perquè aquesta indefinició fa mal al poble de Catalunya. No podem estar així constament. S'ha de trencar amb aquesta indefinició. Nosaltres volem la consulta i la independència, principalment, per tenir els recursos necessaris per sortir de la crisi. Si no fem la consulta i s'atura, no ens en podrem sortir.
El paper de la societat civil és empènyer cada cop més?
I tant. El Concert per la Llibertat i la cadena humana són una excusa per continuar empenyent. El repte és que es pugui convocar la consulta com més aviat millor.
Un 55,6% dels catalans són partidaris de la independència, segons l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Com es pot ampliar aquesta majoria?
Ja s'ha aconseguit arribar a una majoria a través dels mitjans de comunicació, xerrades... però hi ha una altra part a la qual no hem arribat, perquè són gent que no miren els mitjans de comunicació catalans i només senten els missatges del PP i el PSOE. Aquestes zones tenen una visió tergiversada del procés, que és la versió de la por, de les amenaces i de les mentides. Nosaltres hem d'arribar a aquests ciutadans a través de les associacions.
Aquesta setmana s'ha constituït el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i l'ANC ha estat una de les entitats convidades, però hi ha hagut dues grans absències: el PSC i Foment del Treball. Com ho valora?
Foment hi hauria d'haver anat, almenys la primera vegada, per una qüestió de formes. I si Foment queda fora definitivament es demostrarà que no està amb la majoria de l'empresariat català, que són petites i mitjanes empreses i que sí que estan per la feina i el procés.
I el PSC?
Els socialistes són una força política molt important a la història de Catalunya i crec que és un error històric que no participin en aquest clam de la societat. Al final, però, crec que s'hi acabaran sumant, perquè és molt greu quedar-se'n al marge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.