Política

Rajoy, Bárcenas... i “tal”

El president espanyol evita respondre si continua defensant l'extresorer i assegura que no el preocupen les seves amenaces

El PP es divideix entre els que volen girar full i els que reclamen una investigació a fons

“Continua defensant que serà impossible demostrar la no-innocència de Luis Bárcenas?” “La notícia de l'empresonament és negativa per a Espanya?” Un Mariano Rajoy contrariat perquè l'extresorer hagués tapat els resultats de la cimera europea arrufava el nas en la quarta o la cinquena interpel·lació sobre el seu antic home de confiança i ho despatxava amb un lacònic: “Sobre la pregunta? Ya tal”, que traduït significava res més a dir. El president espanyol sabia que s'hauria d'enfrontar a la pressió per la situació de Bárcenas, però ni tan sols aquesta vegada va ser capaç d'articular un discurs potent. Frases curtes i d'escàs contingut: afirma que no se sent amenaçat per l'exdirigent del PP i ara només demana que la justícia actuï “amb celeritat”. Reclama una pressa que ell mai no ha tingut per intentar calmar els neguits de la militància i els votants de la seva formació durant tot el temps que Bárcenas feia ostentació de la seva impunitat.

Així que si aquesta vegada el partit esperava que Rajoy els tragués les castanyes del foc, n'hi ha que van quedar planxats. El seu cap de files es va remetre, precisament, al raquític comunicat –de disset paraules– que el dia anterior va fer públic la direcció del PP adduint que “respectava” la decisió del jutge Ruz.

Des que va esclatar l'escàndol dels comptes suïssos i les propietats que l'extresorer té arreu del món, més enllà de negar-ho tot, el cap de l'executiu espanyol no ha donat explicacions convincents sobre un assumpte que ha posat al descobert una hipotètica pràctica continuada de sobresous i l'entrega d'uns donatius per a un finançament del partit força dubtós. De fet, l'anomenat cas Bárcenas ha acabat entroncant amb l'assumpte Gürtel, una trama de corrupció que empastifa bona part dels territoris populars.

Ahir, però, d'arreu de les federacions es felicitaven per l'ingrés a Soto del Real i també des del grup popular al Congrés es presumia que Alberto Ruiz-Gallardón, com a ministre de Justícia, havia teledirigit el fiscal perquè demanés la presó sense fiança –el fiscal general de l'Estat es va veure obligat a desmentir-ho per preservar la independència.

Desafiant-lo

I els més agosarats fins i tot convidaven l'extresorer a “cantar” el que volgués, amb la convicció de no tenir “por de res” del que pugui dir que mostrava des d'Extremadura José Antonio Monago. El madrileny Ignacio González, en canvi, exigia explicacions i celeritat “pel mal que ha fet” aquest tema.

Durant mesos, el PP ha deixat que Bárcenas exhibís impúdicament el seu xantatge avisant Rajoy que si mai li passa res, col·locarà una bomba de rellotgeria a la seu de Génova. L'artefacte podria ser la documentació que al febrer va dipositar en una notaria deixant dit que es fes públic si mai ingressava a la presó. Segur que aviat se sabrà l'abast del desafiament, que, segons expressaven alguns directius del PP –no gaire convençuts– “és part de la seva gran mentida per tapar que ha robat”.

LES FRASES

No em preocupa; ni ara ni en cap altre moment s'ha produït això [sobre si s'ha sentit amenaçat]
Mariano Rajoy
president espanyol
Jo sóc dels alleujats, perquè hi ha una justícia que està funcionant i ens fa estar tranquils
Rafael Merino
portaveu adjunt del pp

Amenaces, una poma i 90 euros

Una poma a l'estómac i 90 euros a la butxaca. Així de frugal amb el menjar i d'auster amb els diners es va mostrar Bárcenas en el moment d'ingressar a la presó, on va compartir cel·la amb un altre nouvingut. A partir d'ara, la vida de l'extresorer estarà absolutament marcada pels horaris i la disciplina i ni tan sols podrà presumir de moneder, perquè la quantitat que portava a la butxaca li va ser requisada. Disposarà, això sí, d'una targeta en què la família li podrà fer petits ingressos per comprar-se algun refresc o material per a la higiene personal.

Després de l'exhibició de mal gust el dia que se'l va descobrir a l'aeroport tornant del Canadà, i les burles al jutge durant les seves declaracions, Bárcenas va deixar clar que fins a l'últim minut volia fer ostentació de les seves males puces i just en el moment que sortia del despatx del jutge Ruz, es va dirigir a un lletrat de l'acusació –un dels que havien demanat el seu ingrés– i en to amenaçador li va deixar anar: “El socialista em trobarà!” Mariano Benítez de Lugo, representant de l'Associació d'Advocats Demòcrates d'Europa (Adade), va presentar immediatament una denúncia a les mateixes dependències de l'Audiencia Nacional adduint que Bárcenas l'havia intentat intimidar en presència de diversos testimonis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.