Política

Ple al Camp Nou per al Concert per la Llibertat

90.000 persones assisteixen en directe a l'acte en favor del dret a decidir

Més de 400 artistes participen en la cita històrica d'aquest dissabte

Molts dels assistents passen les hores prèvies al concert visitant la fira d'entitats

Prop de 90.000 persones han assistit aquest vespre en directe al Concert per la Llibertat al Camp Nou. L'esdeveniment ha aplegat més de 400 artistes en un clam per la llibertat.

El concert ha començat pocs minuts després de l'hora prevista, les vuit del vespre. La Cobla de Cambra de Catalunya ha estat l'encarregada d'aixecar el teló amb la sardana Juny. Després, la cobla i el músic Pascal Comelade, han acompanyat el poeta Enric Casasses, que ha recitat el poema de Joan Salvat-Papasseit Sense el ressò dring. Els han seguit Pere Jou, Andreu Rifé, Joan Dausà i Jofre Bardagí, que han emocionat el Camp Nou amb la cançó Qualsevol nit pot sortir el sol, de Jaume Sisa, i el folk de Joana Serrat i Xavier Baró amb Aquesta terra.

Poc després, els gironins Sopa de Cabra han posat més d'una pell de gallina amb el seu Camins, seguits per Projecte Mut han cantat Jo tenc una enamorada. I a continuació ha arribat el moment d'un dels artistes que més expectació mediàtica han aixecat abans del concert, Dyango, que ha cantat Boig per tu amb Pep Sala.

“Visca Catalunya lliure i visca els gitanos catalans lliures”. Amb aquesta proclama s'ha presentat el grup Sabor de Gràcia, que ha interpretat Ningú no comprèn ningú a ritme de rumba. Tot seguit, Yacine Belahcene i Yannis Papaioannou han versionat La mala reputació, de Georges Brassens. Aquests han donat pas a l'incombustible Paco Ibáñez, que ha volgut participar en la cita d'avui amb Como tú.

Un dels grans moments de la vetllada ha arribat de la mà del rei de la rumba catalana, Peret, que ha apel·lat als sentiments més profunds amb L'emigrant i desprès ha encès les graderies amb Ella [Catalunya] té molt poder. L'ha seguit el Grup de Folk amb Vull ser lliure, amb lletra d'Isidor Marí. La cantant i música gallega Mercedes Peón ha interpretat Ben Linda i ha donat pas Joan Isaac i Joan Amèric amb A Margalida, dedicada a Salvador Puig Antich. Jordi Batiste i Meritxell Gené han versionat el clàssic de Bob Dylan Escolta-ho en el vent i el cantant alemany Theo s'ha donat a conèixer al públic català amb Catalonia (Louisiana), un tema en anglès, la mateixa llengua que ha utilitzat per demanar “Freedom for Catalonia”.

L'han seguit el basc Fermin Muguruza, que ha encès el públic amb la seva enèrgica Gora Herria, i Pau Alabajos i Cesk Freixas, que han volgut dedicar Al vent a Ester Quintana, la dona que va perdre un ull durant l'última vaga general. En la mateixa línia reivindicativa, Titot, el cantant de Brams, ha recordat que “la nostra nació va de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar” abans d'arrencar amb Vull per a demà.

En aquest punt, l'actor Quim Masferrer ha confirmat que 90.000 persones havien respost a la crida del Concert per la Llibertat. “Hem vingut al Camp Nou per jugar no un partit de costellada sinó un d'oficial. I aquest partit el guanyarem”, ha augurat.

Maria del Mar Bonet i la Companyia Elèctrica Dharma, que s'ha reagrupat per l'ocasió, han reprès la música amb Què volen aquesta gent. La Dharma ha continuat una mica més a l'escenari per tocar, juntament amb la Cobla de Cambra de Catalunya, La presó del rei de França.

L'última actuació musical de la primera part del concert ha arribat de la mà de la Cobla per la Independència, dirigida per Carles Santos, amb Fanfàrria.

Entre un artista i altre també s'han pogut escoltar diverses lectures per agilitzar els canvis a càrrec de Cristina Plazas, que ha recitat Vicent Andrés Estellés; Matthew Tree i Joan i Joel Joan; Isona Passola i Ventura Pons, que han llegit un text de Bertolt Brecht; Anna Sahún; Josep Pedrals i Màrius Serra; Núria Feliu, que ha recitat El meu poble i jo, d'Espriu, i els actors Sílvia Bel –que ha llegit Miquel Martí Pol–, Lluís Soler i Jordi Díaz. La també actriu Montserrat Carulla ha recordat que “som i serem gent catalana tant si es vol com si no es vol”.

Entre els milers de persones que han acudit a la cita al Camp Nou hi hagut la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, i cinc conseller més: el de Cultura, Ferran Mascarell, el de presidència, Francesc Homs, el de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el de Justícia, Germà Gordó, i la d'Educació, Irene Rigau. El president de la Generalitat, Artur Mas, no ha assistit al concert perquè és a Mallorca, al casament de la seva filla. També hi hagut representació de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. En canvi, ni PSC, ni PP ni Ciutadans han volgut participar a l'acte.

Els milers de ciutadans que no s'han volgut perdre el Concert per la Llibertat han començat a omplir el Camp Nou des de les sis de la tarda. Famílies senceres, grups d'amics, petits i grans han passat les hores prèvies al concert fent-se fotos a l'entorn de l'estadi del FC Barcelona, passejant per la fira d'entitats i mostrant estelades i pancartes reivindicant la independència de Catalunya.

També hi ha hagut qui ha aprofitat per dedicar uns moments a la solidaritat ja que el Banc dels Aliments ha establert punts de recollida de menjar per als més necessitats en el marc de la seva campanya La fam no fa vacances.

La majoria dels assistents han lluït samarretes amb tota mena de lemes reivindicatius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.