Societat

Professionals estrangers avalen el català i demanen més ajut per a emprenedors

Una enquesta entre estrangers qüestiona l'ajut a l'inversor i els entrebancs per fer negocis

La llengua no suposa un problema però sí que ho és la incertesa política

Una enquesta entre professionals que han escollit Barcelona i Catalunya per muntar el seu negoci o establir-s'hi revela que la llengua catalana no els ha generat cap entrebanc addicional, però, en canvi, sí que ho ha estat l'escàs suport institucional i dels inversors financers. Els professionals estrangers qüestionen el gairebé nul suport de les entitats financeres i les múltiples traves administratives que encara hi ha a Catalunya per tirar endavant una idea de negoci i convertir-se en emprenedor. Són algunes de les conclusions de l'enquesta International Talent Monitor, una valoració de diferents aspectes de la vida d'un emprenedor a Barcelona i Catalunya, i que reuneix les opinions de més de 300 dirigents d'origen estranger que viuen i treballen a l'àrea metropolitana de Barcelona. L'enquesta l'ha realitzat l'associació empresarial Barcelona Global, que ha interpel·lat els professionals sobre una seixantena de qüestions a les quals hi havien de posar nota, i ha rebut prop de tres mil comentaris.

De l'enquesta es desprèn que la llengua catalana no ha esdevingut una barrera laboral ni empresarial. Preguntats sobre la relació amb la llengua del país, hi posen un 4,5, és a dir que no arriba a la consideració d'entrebanc. La millor nota la posen a la integració general a la societat, prop d'un 7. El desconeixement del català no suposa un problema greu ni ha estat “un inconvenient” per a la seva integració. A la pregunta de si hi ha alguna problemàtica lingüística, no hi posen més d'un 3 o un 4 d'importància. En canvi, sí que consideren un handicap el desconeixement general i el baix nivell d'anglès. Aquest dèficit d'anglès és percebut com a problema, especialment greu en el tracte entre els emprenedors i les administracions i els empleats públics. A la llengua estrangera dels funcionaris públics hi posen un 2.

Un fet que sí que incomoda els estrangers és la immersió lingüística escolar. La gran majoria no sabien que el català és la llengua vehicular a l'ensenyament, i ho perceben com un inconvenient. Tot i que admeten que la llengua no ha estat problema per als fills en edat escolar, valoren amb un 3,5 el fet que el català sigui la llengua d'aprenentatge oficial.

Pel que fa a la situació política, mostren una evident preocupació. A la pregunta del millor i el pitjor, remarquen com a positiva la connectivitat de la ciutat, valorada amb un 7,5, i les universitats, però, en canvi, puntuen amb un 2,8 la flexibilitat laboral i un 3 el clima sociopolític. La incertesa pel futur, l'atur i la topada política entre Catalunya i Espanya comença a preocupar els professionals estrangers.

Clatellada a les institucions

L'enquesta a professionals i emprenedors europeus –però no pas a alts càrrecs– atorga un suspens significatiu a totes les institucions que s'encarreguen de la promoció empresarial. Suspens general per a la Fira de Barcelona, la Cambra de Comerç, el Cercle d'Economia, la patronal Foment del Treball, i també per a les entitats que se centren en l'emprenedoria, com ara el 22@ i el Barcelona Activa de la ciutat o el pla de promoció a la inversió de la Generalitat, l'ACC10, amb notes entre un 4,5 i un 2. A l'altra plat de la balança, valoren amb notable alt, gairebé un excel·lent, l'atractiu cultural i artístic de Catalunya, la qualitat de vida i la tolerància dels seus ciutadans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.