Política

El PSOE dóna per fet l'aval del PSC al seu model federal

La reforma constitucional exclourà aspectes sensibles per Catalunya com la plurinacionalitat, la consulta i l'ordinalitat

Rubalcaba tancarà l'acord definitiu amb els ‘barons' a la cita de Granada

El PSOE i el PSC coincideixen que hi ha hagut avenços suficients perquè el partit català faci seu el nou model d'estat federal que propugna la direcció estatal. De fet, els d'Alfredo Pérez Rubalcaba no tenen cap dubte que els de Pere Navarro s'afegiran al consens que dissabte vinent es visualitzarà en una trobada de barons que se celebrarà a Granada. I tot això després que els de Ferraz hagin deixat clar que no accepten aspectes sensibles per a Catalunya com són la consulta, el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat i un model de finançament detallat. L'encarregat d'elaborar el document, el basc Ramón Jáuregui, constatava alguns dels punts de fricció l'endemà que una delegació del PSC, encapçalada per Navarro, es traslladés a Madrid per negociar la lletra menuda. Pel que fa al principi d'ordinalitat –compensar els territoris que perden pes després de l'aportació a la solidaritat– el PSOE s'avé a incloure “la filosofia”, però no vol que la Constitució reculli la definició.

Tensions internes

Es tracta d'evitar trepitjar l'ull de poll de líders territorials com l'extremeny o l'asturià que sempre s'han mostrat contraris a aquest principi. Així que com més es camufli menys possibilitat hi haurà d'obrir una nova guerra, apunten des de la direcció estatal. La intenció de Ferraz és fer una declaració el més genèrica possible i sense entrar en el detall ni del finançament ni d'altres elements que provoquen enfrontament, i això complica la tasca negociadora dels catalans, ja que tindran més dificultats per vendre l'acord en un moment en que una àmplia majoria social a Catalunya reivindica el dret a decidir, i és per això que considera que el model d'estat que proposa el PSOE ja fa curt.

Des de Ferraz, en canvi, es justifiquen assegurant que ja han fet prou avançant cap al federalisme i obrint el meló constitucional –tenint en compte que a bona part del partit no li fa cap gràcia– per satisfer les necessitats del PSC. Així, al marge d'aquest gest, no sembla que el PSC en pugui esperar molt més. Perquè la fixació de la direcció de Madrid és vendre que el projecte “és cosa de tots”. “L'acord serà molt important, perquè la política territorial està a punt d'explotar”, reblava Jáuregui, afegint que “cada dia seguim l'agenda que ens marquen els nacionalistes o ERC i estem mirant quina és la nova proposta; ara una carta, demà un concert”, i Rajoy “no fa res”.

És per això que l'objectiu del PSOE és trencar amb “la inestabilitat permanent” a Catalunya amb una oferta que rebutja el dret a decidir o qualsevol altre “eufemisme” perquè “no pot ser que en un referèndum d'un dia els obliguen a decidir si són espanyols o no”, concloïa.

Protocol

D'altra banda, el PSOE no preveu modificar el protocol d'unitat amb el PSC del 1978 però sí que aspira que el comitè federal del dia 13 avali canvis en les relacions en l'àmbit parlamentari. Es crearà un òrgan de coordinació per pactar dissidències com la que la votació del dret a decidir. És possible que José Zaragoza no torni a la direcció del grup, si bé el PSOE diu que la plaça està reservada al PSC i es parla d'adjudicar-la a Francesc Vallès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.