opinió

Instal·lacions i prevenció

La seguretat de les instal·lacions depèn de diversos factors, com ara una utilització correcta, un manteniment òptim i un compliment estricte de les revisions periòdiques

En els darrers mesos ens han arribat notícies esgarrifoses d'accidents domèstics. Incendis i explosions a les llars que han acabat amb finals desgraciats; recordem especialment el tràgic succés de Gavà, amb sis morts, però no ens oblidem dels accidents de Manresa, Balaguer, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat... En aquests casos parlem d'intoxicacions per mala combustió o explosions per fuites de gas. Aquests fets, que sembla que s'han encadenat i que han pres més importància en aquest darrer any, ens han de fer pensar i ens han de fer encendre els llums d'alarma per no oblidar-nos que la prevenció d'accidents també ha d'arribar a totes les llars.

Des del Gremi d'Instal·ladors de Girona recordem que revisar les instal·lacions dels habitatges és un factor clau per prevenir futurs accidents. A poc a poc, la normativa ja exigeix revisions periòdiques, però cal que els propietaris donin l'impuls definitiu a les mesures. A cada habitatge cal vigilar els tancaments de les claus del gas abans d'anar a dormir, protegir els endolls amb dispositius específics si hi ha nens a la llar i, sobretot, i és aquí on ens agradaria incidir, és imprescindible revisar periòdicament la instal·lació i mantenir en bon estat les calderes de la calefacció, els cremadors de la cuina i els tubs de connexió. També cal revisar de manera periòdica la instal·lació elèctrica, així com els electrodomèstics.

La seguretat de les instal·lacions depèn de diversos factors, com ara una utilització correcta, un manteniment òptim i un compliment estricte de les revisions periòdiques. L'usuari és, en gran manera, protagonista en la prevenció d'accidents domèstics relacionats amb el gas i d'ell depèn evitar molts d'aquests sinistres. Per tots aquests motius el Gremi d'Instal·ladors de Girona vol tornar a insistir en la importància de les revisions periòdiques i en la necessitat que els instal·ladors siguin autoritzats.

Cal remarcar que hi ha diferents instal·ladors que exerceixen sense tenir la formació exigida i sense el degut carnet professional autoritzat pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat. Aquesta situació es produeix sobretot en les operacions de manteniment, així com en instal·lacions on ja es disposa de les tres energies bàsiques –aigua, gas i electricitat–, instal·lacions que també requereixen documentació, però que són molt difícils de controlar per part de l'administració.

És en aquest sentit que el Gremi d'Instal·ladors demana que propietaris i clients exigeixin l'autorització als instal·ladors, perquè si pertanyen a la nostra agrupació representen una garantia davant aquesta problemàtica. Al web del gremi es pot trobar una llista dels instal·ladors autoritzats de cada població.

La seguretat és la nostra prioritat, les revisions són garantia de feina ben feta i constitueixen el primer pas per a la prevenció d'accidents a les llars.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.