Més esport

Cop d'autoritat de Froome

Ciclisme / Tour. El líder de l'Sky va atacar amb decisió en la primera etapa de muntanya i va deixar despenjats els seus rivals; Valverde va aguantar i Contador i Joaquim Rodríguez van fallar

Chris Froome va voler deixar clar qui és el gran favorit en la victòria en l'edició número 100 del Tour de França, i en el primer dia d'alta muntanya va mostrar tota la seva autoritat. L'arribada als Pirineus i les ascensions als primers ports destacats era el moment perquè els aspirants al triomf a París poguessin començar a mostrar les seves forces. Va ser el líder de l'Sky el que va trencar primer el pilot i, després, el grup dels millors per aconseguir una clara i merescuda victòria. El cop que Froome va donar als seus rivals va ser important, ja que va deixar Valverde (Movistar) a més d'un minut (1:08), Contador (Saxo) a més d'un i mig (1:45) i Joaquim Rodríguez (Katuixa) a més de dos (2:06). Aquests van ser els rivals que van aguantar amb Froome fins als darrers cinc quilòmetres, ja que corredors destacats com ara Schleck (RadioShack) –a 3:34– i Evans (BMC) –a 4:13– van quedar molt més enrere. El fins ara líder de la cursa, el sud-africà Impey (Orica) va cedir el seu lideratge tal com era d'esperar i va arribar a meta en el lloc 35, a 7:50 del guanyador.

A més d'un minut

La diferència que ara té el líder de l'Sky en la classificació li permetrà tenir controlats els seus rivals. A banda del seu company d'equip Richie Porte que està a 51 segons, el tercer, Alejandro Valverde ja té una desavantatge de 1:25 minuts, mentre que Alberto Contador està a poc dels dos (1:51) i Joaquim Rodríguez, a 2:31.

Tal com s'esperava, l'etapa va tenir una escapada inicial, de quatre corredors, que va mantenir el grup tranquil fins que es va acostar la primera dificultat del dia, el cim de Palhèras, de 2.001 metres d'altitud. Els francesos Marino (Sojasun), Molard (Cofidis) i Riblon (Ag2r) i l'holandès Hoogerland (Vacansoleil) van arribar a tenir més de nou minuts d'avantatge.

L'Sky va agafar el comandament del pilot a mesura que es van anar apropant al primer port de muntanya i, un cop es va començar a pujar, va deixar que alguns corredors provessin fortuna, com l'holandès Gesink (Belkin) i el francès Voeckler (Europcar). Qui sí que va treure profit del seu atac va ser el colombià Quintana (Movistar), que va ser l'únic que va agafar un avantatge significatiu respecte al pilot i que va anar superant els escapats fins arribar al primer lloc quan va atrapar Riblon, l'únic que quedava de l'escapada inicial. Quintana es va veure amb forces i va marxar sol cap al cim. Darrere seu, el francès Rolland (Europcar) va sortir del pilot en l'ascensió i va passar a mig minut del colombià per l'alt del Palhèras, mentre que el grup principal anava a un minut. Els companys d'equip de Froome ja feia uns quants quilòmetres que havien posat un fort ritme en la pujada per controlar els escapats i, de passada, començar a eliminar efectius. Un dels que no va poder aguantar el ritme va ser Impey, que a 36km del final va perdre contacte amb el grup principal i es va acomiadar del seu mallot groc de líder. La ràpida baixada va fer que les diferències es reduïssin i que Roland atrapés el colombià quan es va arribar al curt tram de terreny pla abans de començar la darrera ascensió. El pilot es va situar a només mig minut a vuit quilòmetres per al final.

Dura ascensió

Amb aquest petit marge es va iniciar l'últim port del dia, l'Ax 3 Domaines, que tenia la meta al seu cim. Nairo Quintana es va tornar a quedar sol al capdavant, mentre que al darrere Richie Porte posava un ritme infernal per afavorir el seu líder, i donava resultat. Cadel Evans i Andy Schleck van ser els primers a quedar despenjats, i poc després li va tocar el torn a Joaquim Purito Rodríguez. El català va perdre contacte amb els primers a cinc quilòmetres del final, i a partir d'aquí va haver de lluitar tot sol per no perdre gaire temps respecte als primers.

Porte, Froome, Valverde, Contador i el seu company d'equip Roman Kreuziger van formar l'últim grup. Ràpidament es va veure que Alberto Contador no estava fi, i que no podia seguir el ritme que imposaven els dos ciclistes de l'Sky, que es van distanciar de la resta. Chris Froome va decidir marxar en solitari cap a la meta a buscar la victòria, va deixar el seu company d'equip i va superar Quintana, que encara es mantenia al davant. El colombià va intentar ajudar el seu cap de files, Valverde, en el seu intent per perdre tan poc temps com fos possible, i ho va fer durant alguns quilòmetres.

El britànic ja no va tenir aturador i, de mica en mica, va anar incrementant l'avantatge respecte als seus perseguidors i va entrar pletòric a meta. L'australià Richie Porte, després de tota la feina que havia fet per al líder del seu equip en la pujada, encara va tenir forces per mantenir-se en la segona posició. Alejandro Valverde va mantenir la seva tercera plaça, i just al darrere van arribar dos homes del Belkin, els holandesos Bauke Mollema i Laurens ten Dam, que van anar de menys a més en l'ascensió. Alberto Contador va arribar força tocat en la vuitena plaça, mentre que Joaquim Rodríguez va ser onzè

Estelades a peu de carretera

Les estelades que les seccions d'Osona, el Ripollès i el Lluçanès de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) van desplegar en els transcurs de la vuitena etapa del Tour de França en la seva arribada als Pirineus es van fer veure. Al pas dels ciclistes en la seva ascensió a la darrera dificultat de muntanya del dia, l'AX 3 Domaines, es va poder apreciar tot un seguit d'estelades, tant en viu a peu de carretera, com per la retransmissió televisiva que es va fer arreu del món. No es van veure agrupades en un sol lloc, sinó que es van anar veient escalonades al llarg dels més de vuit quilòmetres de l'ascensió. N'hi havien de personals penjades al coll o mostrades als corredors en el seu pas, i també en les típiques corregudes al costat dels ciclistes mentre feien el seu esforç. També se'n van veure de molt més grans penjades en uns pals i onejades al vent quan Chris Froome, Alejandro Valverde, Alberto Contador o Joaquim Rodríguez s'estaven jugant les seves possibilitats de victòria en el darrer tram de l'etapa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.