Política

La cadena humana de la Diada continuarà al País Valencià

Acció Cultural ja treballa amb entitats del territori perquè la iniciativa vagi més enllà del riu Sénia, tot i la dificultat que allà el dia és laborable

Una de les accions prèvies també arribarà fins a la Franja

El País Valencià també serà present en la cadena humana convocada l'Onze de Setembre per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha agafat el testimoni i serà l'encarregada de coordinar la participació en la iniciativa de diverses organitzacions cíviques i polítiques del territori. La cita serà sobre l'N-340 al límit entre els termes de Vinaròs i Alcanar, sobre el riu Sénia, que és alhora el límit administratiu entre Catalunya i el País Valencià, i el punt on hi ha un dels extrems de la cadena que l'ANC organitza de punta a punta del Principat. Els seus responsables ja havien deixat oberta la possibilitat –ja que el recorregut triat per l'antiga Via Augusta i la composició geogràfica dels Països Catalans així s'hi prestava– d'allargar-la cap al sud i el nord si algú es feia càrrec d'organitzar-ho, ja que havien avançat que no serien ells els que ho farien.

La proposta es va formalitzar l'endemà de la manifestació commemorativa de la Diada del 25 d'Abril, que es va celebrar a València el 27 d'abril
passat. Òmnium Cultural, com a coorganitzadora dels actes a Catalunya, va convidar ACPV a participar tant en el concert del 29 de juny al Camp Nou, a través de la venda d'entrades, com en l'organització d'una mena de “ramal valencià” de la cadena.

Segons ha explicat a aquest diari el secretari d'Acció Cultural, Toni Gisbert, l'entitat ha sondejat els seus socis i les associacions culturals i polítiques de les comarques del nord del territori valencià per veure si la convocatòria pot tenir prou suport, atès que el dimecres 11 de setembre no serà festiu al País Valencià. “L'únic problema tècnic de la proposta és l'horari –al Principat s'ha convocat de manera simbòlica a les 17,14 h–, ja que hi haurà gent treballant. No obstant això, estem convençuts que aconseguirem reunir moltíssima gent. No serà un acte minoritari”, ha explicat Gisbert.

El portaveu no ha volgut concretar més detalls de la convocatòria, ja que encara s'ha de fer una última reunió, la setmana vinent a Vinaròs, per acabar d'enllestir-los. “Volem donar el màxim protagonisme a les associacions culturals i socials de la zona. I el nostre objectiu és clar: simbolitzar amb la nostra participació l'afirmació de la unitat lingüística i cultural”, ha subratllat Gisbert, que confia que es faci arribar la cadena com més al sud millor.

Prèvia fins a Calaceit

Un altre territori dels Països Catalans, la Franja de Ponent, tampoc quedarà al marge de la iniciativa ciutadana, si bé no serà el mateix Onze de Setembre. En el marc de les minicadenes prèvies previstes aquest estiu arreu de Catalunya, una de les que més destacarà pel seu simbolisme serà la que pretén unir els municipis limítrofs de Caseres, a la Terra Alta, i Calaceit, al Matarranya, ja en territori aragonès. La iniciativa, encara en fase embrionària, s'està muntant pel dissabte 24 d'agost, i travessarà el pont de l'N-420 sobre el riu Algars, que separa Catalunya d'Aragó, i en concret de la Franja.

De fet, l'ANC organitzarà en les pròximes setmanes accions similars a gairebé tots els ponts que travessen el riu Ebre en territori català, com a símbol de concòrdia de la reivindicació. Així ja es va fer en la cadena que va donar el tret de sortida, el 22 de juny, a tot el cicle, entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre.

Les claus

Una iniciativa que també s'endinsarà a la Catalunya del Nord

esteve carrera

Si ACPV allargarà la cadena humana de la Diada cap al sud, la territorial de l'ANC a la Catalunya del Nord també farà el mateix a la part nord. Per això, els pròxims dies obrirà el formulari a la xarxa perquè els nord-catalans que vulguin participar-hi puguin apuntar-s'hi. Hervé Pi, responsable de la iniciativa, explica que la intenció és que en els 800 metres del municipi del Pertús (un nucli que a una banda del carrer està sota administració francesa i a l'altra banda, sota administració espanyola) la cadena es faci de manera conjunta, alternant un nord-català i un català del sud. Al nord de la frontera, en canvi, l'organització aniria a càrrec exclusivament de l'ANC nord-catalana i estaria reservada a participants nord-catalans. Hervé Pi explica que no volen fixar-se una fita determinada i que l'objectiu és allargar al màxim la cadena en territori nord-català.

L'11 de setembre, però, els actes de la secció nord-catalana de l'ANC començaran el matí al monument de la Porta dels Països Catalans, a Salses, al nord de Perpinyà. Des d'allà es preveu fer el lligam amb l'inici de la cadena al nord del Pertús, encara que sigui de manera simbòlica, possiblement amb uns corredors. Després de la cadena, a partir de les sis de la tarda al Pertús, hi haurà actuacions castelleres amb una colla de cada banda i un concert, en el qual Pascal Comelada ja ha confirmat la seva participació.

A l'agost, en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent, també es preveu un assaig de la cadena per fer promoció de l'acte de la Diada i sensibilitzar la població nord-catalana a participar-hi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.