Política

Riuada sobiranista

Un total de 49 pobles situats entre els rius Ter i Fluvià han organitzat una setantena d'actes per reclamar l'estat català

Es vol arribar a persones que no hi creuen i als que desconeixen aquesta realitat

El programa comença avui amb la Dansa de la Mort a Verges
Es vol difondre
el manifest, que s'ha traduït
a cinc llengües

Un total de 49 pobles i municipis situats entre els rius Ter i Fluvià, i una setantena d'actes culturals, gastronòmics, lúdics, esportius i musicals. Això és el que, de manera sintètica, són els Rius de llibertat, jornades per a un estat propi, que començaran avui al vespre i que es desenvoluparan al llarg de tot el cap de setmana fins diumenge a la nit. Una iniciativa inèdita en l'àmbit no únicament a les comarques gironines, sinó també a Catalunya, que, tot i estar impregnada d'un fort contingut polític, sorgeix de les entitats civils dels pobles que hi participen –alguns dels quals, de pocs habitants– i que té el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). L'objectiu principal és fer pedagogia sobre l'estat sobirà català no només entre els autòctons que veuen amb recel aquesta aspiració, sinó també entre els turistes provinents d'altres punts de l'Estat espanyol i també, i especialment, de l'estranger. Amb la idea d'internacionalitzar la reivindicació.

Si bé els organitzadors insisteixen en la importància de tots i cadascun dels actes que es faran en les poblacions que participen en els Rius de llibertat, el cert és que el pastís té algunes cireres que fan el paper de reclam. En aquest sentit, cal destacar, per exemple, la representació extraordinària de la Dansa de la Mort, que se celebrarà avui a dos quarts de dotze de la nit a la plaça de l'Església de Verges. Un acte que assegura una molt bona arrencada del programa al llarg del qual es deixarà veure i sentir, en més d'una ocasió, la persona i el discurs de la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell. Un altre dels actes que pretenen garantir l'assistència de públic és el tradicional Ball del Cornut, que es farà demà, a 3/4 d'1 del migdia, a la plaça de l'Església de Sant Mori, a càrrec dels dansaires de Cornellà del Terri. I per diumenge s'ha organitzat la Caminada cap a un nou estat, que surt a les 10 del matí del Rec del Molí de l'Escala i arriba a la 1 del migdia al Parc del Riu de Sant Pere Pescador, on es farà una arrossada popular.

La participació, activa, de personalitats provinents de diferents àmbits –polític, cultural, artístic, periodístic, econòmic i mediàtic– volen tenir també la funció d'atraure gent, com més i com més diversa millor, com són, de fet, els convidats. Entre aquestes personalitats, totes militants, hi haurà: Martí Anglada, Josep Bargalló, Salvador Cot, Elisenda Paluzie, Jair Domínguez, Carles Boix, Narcís Oliveres, Josep Rull, Joaquim Agulló, Josep Maria Terricabras, Joan Ridao, Èric Bertran, Núria Cadenes, Montserrat Carulla, Jaume Barberà, Miquel Strubell, Anna Arqué, Àngel Colom, Jordi Margarit, Marta Rovira, Jordi Turull, Mireia Mata, Quim Torra, Ernest Maragall i Carles Puigdemont.

Els organitzadors han volgut subratllar que aquestes tres jornades reivindicatives són fruit de la suma d'esforços dels pobles implicats. I en aquesta línia, el portaveu de Rius de llibertat, Jordi Martí, ha indicat que, sigui quin sigui el balanç final. “el treball en xarxa que s'ha fet per tirar la programació endavant i els lligams que s'han establert entre els pobles ja són, per si mateixos, un èxit”.

“Hem perdut la por”

Una de les accions que serà comuna en tots aquells pobles on s'han programat activitats serà la lectura del manifest que s'ha escrit per a l'ocasió. “Els ciutadans d'aquest país hem fet un pas endavant i liderem de manera ferma aquest procés de transició nacional cap a un futur millor. En aquest context, es fa més palès que mai que cap marc jurídic legal vigent hauria d'impedir la legitimitat d'una consulta a la ciutadania catalana sobre el seu futur i la possibilitat d'esdevenir un nou estat social, democràtic i de dret. (...) Tenim el desig d'alliberar la nostra Nació, i avui ens hem unit festivament per fer notori el nostre ferm convenciment en el naixement d'un nou estat, d'una Catalunya lliure pels nostres fills i néts, per a tots els catalans i catalanes. Hem perdut la por (...)”. El manifest es pot llegir íntegrament a la pàgina web (www.riusdellibertat.cat) en català, castellà, francès, alemany i holandès. I es distribuirà en els actes en diferents llengües.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.