cultura

La Catalunya del manga

El Saló del Manga prepara una mostra sobre la incidència del còmic japonès

A principis dels noranta va aparèixer una nova generació que dibuixava a l'estil japonès

El fenomen manga a l'Estat espanyol va entrar amb força per la porta catalana a principis del anys noranta. L'esclat fort va ser l'èxit de la sèrie televisiva Bola de Drac i de l'obra original en còmic que va publicar Planeta DeAgostini. Se'n venien 45.000 exemplars en català de cada edició. Els mateixos que en castellà a tot l'Estat espanyol. Aquesta fal·lera va provocar el naixement d'una generació de joves autors que van començar a dibuixar sota la influència gràfica i narrativa del manga. El treball d'aquests autors serà recollit a l'exposició Els nostres mangakas, una de les propostes del Saló del Manga que se celebrarà a la Fira de Barcelona la tardor vinent, del 31 d'octubre al 3 de novembre. Aquesta exposició mostrarà l'obra de Núria Peris, una de les primeres autores de la generació manga. Peris, amb Andrés Carrión, ha fet una adaptació al manga de la novel·la de fantasia juvenil de Laura Gallego Memorias de Ighún. En aquesta exposició es podran veure també autors que van formar-se a la desapareguda editorial independent barcelonina Camaleón, amb noms com Mateu Guerrero, Carles J. Olivares o David Ramírez, que van donar un segell europeu al manga. En aquesta mateixa editora van aparèixer paròdies de joves autors, alguns d'ells vinguts de fora i establers a Catalunya, de les sèries d'èxit: Dragon Ball (Dragon Fall) o Los Caballeros del Zodiaco (Paladines del Horóscopo). Aquest recorregut creatiu per la creació d'inspiració japonesa tindrà el complement d'una altra exposició: Manga en joc, que mostrarà les intenses relacions de l'esport i el manga i l'animació. Aquest subgènere, anomenat spokon, té títols de referència per als nostres aficionats com ara Oliver i Benji, sèrie d'animació que hipnotitzava els espectadors amb els seus alentiments de les jugades de gol.

El Saló del Manga té ja una llista provisional de convidats, entre els quals es troben el xinès Li Kunwu i el japonès Shintaro Kago, que practica l'ero-guro, un estil per a adults en què es barreja la violència i l'escatologia. La seva obra la publica l'editorial EDT.

Una de les novetats de la propera edició, segons va anunciar el director del saló, Carles Santamaria, és l'ocupació a la Fira de Barcelona de dos palaus, amb 35.000 m².

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.