Política

La piscina de l'exèrcit

L'Estat espanyol gasta milers d'euros per netejar les quadres dels cavalls, pagar vacances als soldats o mantenir el Cos de Músiques Militars

Oficialment el Ministeri de Defensa disposa encara de 6.519 milions tot i les recents retallades

ERC, ICV-EUiA i la CUP protesten pels diners públics dedicats als militars en època de crisi

El Moviment per la Paua Catalunya fa dècades
que protesta contra tota la despesa militar espanyola

L'exèrcit espanyol va anunciar a l'abril que es gastaria 832.986 euros a mantenir les quadres dels seus cavallsa càrrec d'un organisme anomenat Cria Cavallina de les Forces Armades. El govern espanyol va invertir al maig 63.071 euros a mantenir una piscina i unes zones verdes a la base aèria de Morón de la Frontera, a Cadis. L'exèrcit de l'aire va fer públic al febrer que es gastarà 461.780 euros en hotels per a les vacances d'estiu dels militars a localitats turístiques com San Vicente de la Barquera, Orpesa, Gandia, Portonovo o Llanes. Una de les últimes informacions aparegudes al Butlletí Oficial de l'Estat és el preu de la campanya de publicitat que farà l'exèrcit espanyol aquest any: exactament 1.880.338 euros. Aquestes, i una dotzena més, són algunes de les despeses militars “quotidianes” i “curioses” aprovades per l'Estat espanyol en els últims sis mesos de l'any. Aquestes partides de diner públic en plena crisi han estat criticades per partits polítics catalans com ERC, ICV-EUiA o la CUP. Cap d'ells no entén que l'Estat apressi les autonomies amb el límit de dèficit i demani rebaixar encara més la despesa en salut o en educació i, en canvi, no faci un esforç més gran per retallar el pressupost destinat a exèrcit i policia.

Aquestes són, però, les puntes de l'iceberg. El pressupost del Ministeri de Defensa ha sigut similar tant amb el PSOE com amb el PP al poder: 9.344 milions al 2009, 8.715 milions al 2010, 8.301 milions al 2011 i, finalment, més de 9.000 milions al 2012. L'exèrcit disposa ara d'una de les despeses més importants dins dels pressupostos de l'Estat. Aquest 2013 la partida del Ministeri de Defensa s'ha reduït a 6.519 milions, però, probablement, la xifra a final d'any serà més gran. El Centre Delàs, que es dedica a estudis sobre pau, assegura que la despesa és més alta: uns 16.000 milions si s'inclouen totes les partides que s'imputen a altres ministeris. El govern del PP rebutja aquestes dades i defensa que ha retallat la despesa en Defensa al màxim possible.

El degoteig d'inversions militars quotidianes, que van apareixent al Butlletí Oficial de l'Estat, és habitual i no seria notícia si no fos perquè enguany, en plena crisi i amb el govern del PP collant els comptes de les autonomies, ha crescut la indignació per despeses que alguns sectors consideren supèrflues. El diputat d'ERC Pere Aragonès penja al seu compte de Twitter inversions poc conegudes i, sovint, sorprenents d'un Estat espanyol que es queixa del suposat malbaratament de la Generalitat de Catalunya.

Les partides per mantenir l'estructura militar i policial espanyoles no són, segons els experts, molt diferents de la resta d'estats europeus. Espanya, però, està de facto rescatada per la Unió Europea. D'exemples d'aquestes partides, n'hi ha dotzenes: la plantilla d'oficials i suboficials del Cos de Músiques Militars mantindrà entre 2013 i 2014 347 membres contractats amb diners públics (BOE de l'1 de juny); l'exèrcit espanyol es gasta 144 milions d'euros en restaurants per als soldats (BOE, del 25 de maig); l'agència de viatges per als oficials costa cada any 36,3 milions (BOE, del 23 de maig); l'aviació militar espanyola pagarà 51.200 euros en “sabatilles esportives” per als seus aviadors (BOE, del 18 de maig); l'exèrcit de l'aire inverteix 74.419 euros en distintius de gala per a uniformes militars per a la base aèria de Torrejón (BOE, del 29 d'abril); la Guàrdia Reial dedica 138.764 euros en fenc per als seus 165 cavalls, malgrat que només tenen una funció decorativa (BOE, del 23 de març); el Quarter General de l'Exèrcit anuncia que es gastarà 50.000 euros en cursos d'idiomes per als seus oficials membres (BOE, 9 de gener). Aquestes només són algunes de les nombroses despeses extraordinàries i peculiars del Ministeri de Defensa d'aquests últims sis mesos.

Poden ser titllades de “petites” o “insignificants” en un pressupost de milers de milions d'euros com el de Defensa. Així i tot, algunes partides són més elevades. No són cap anècdota. El portal El BOE nuestro de cada día, de la Fundació Civio, que lluita per a una major transparència de les institucions, ha fet públiques despeses d'un nivell destacable: els 32 milions d'euros per comprar sis nous helicòpters, tres per a la policia i tres per a la Guàrdia Civil; els 2,8 milions d'euros pagats a una empresa de vigilància privadaper defensar les casernes de l'exèrcit de terra; els 6,5 milions per comprar unes 20.000 armilles antibales durant els propers quatre anys a càrrec del Ministeri de l'Interior, o els 11,8 milions que es va gastar la policia només l'any passat en les companyies aèries privades Air Europa i Swiftair per deportar estrangers sense els papers en regla.

El Moviment per la Pau a Catalunya fa dècades que denuncia la despesa militar general de l'Estat espanyol més enllà d'aquestes qüestions. El pressupost es va multiplicar arran de l'entrada a l'OTAN i els compromisos de compra d'armament: sobretot, en míssils i coets, avions i portaavions o en alta tecnologia. Justícia i Pau denuncia que “tot i la crisi” la indústria armamentista espanyola segueix sent una “privilegiada” i té “enormes ajudes de l'Estat”. L'últim informe del Centre Delàs assegura que la despesa militar espanyola és de 368 euros per persona mentre la de medicines seria de 259 euros.

TWITTER: @sergipicazo

Bitlles per als aviadors?
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.