Política

El PSC invoca ara els valors fundacionals del 1978

L'executiva aprova una declaració en què recupera el lema ‘La força d'un poble', amb què es va celebrar el congrés d'unitat

Navarro apel·la al dret a decidir com a principi democràtic del ciutadà

L'esperit fundacional del PSC, els valors que van permetre la unitat del socialisme català a partir de la unificació de tres formacions polítiques –el Partit Socialista de Catalunya (Congrés), la Federació Socialista Catalana (PSOE) i el Partit Socialista de Catalunya (Reagrupament)–, continua plenament vigent i ahir, quan es complien 35 anys de la constitució del partit, la direcció del PSC el va voler recuperar amb l'aprovació d'una declaració en què la defensa d'aquests vells principis “representa un repte polític al qual els socialistes catalans fem front des del diàleg i el pacte”, diu el text.

Trenta-cinc anys després de la fundació del PSC i en un moment en què des dels sectors catalanistes s'ha posat en dubte la fidelitat, de la direcció, a aquests valors fundacionals, la cúpula del partit també ha volgut fer-se'ls seus amb una declaració que continua apostant per la unitat.

Una suma que el partit vol llegir tant en clau política com social, ja que en el text també s'invoca el lema que va encapçalar el congrés d'unitat del 1978, La força d'un poble, que a hores d'ara contrasta amb les afirmacions de “ruptura i trencadissa” que la direcció socialista no es cansa de denunciar i emprar com a arma llancívola contra el que consideren que són els resultats de “divisió” de la política de CiU i ERC.

Tanmateix, l'aparició, la setmana passada, de diverses veus socialistes criticant la gestió de la direcció del PSC, a la qual acusen, precisament, de no acceptar la pluralitat i empetitir el partit, va continuar marcant bona part del debat en l'executiva feta ahir al matí. El sector crític va tornar a rebre, tal com havia passat el dia anterior en el consell nacional, les queixes d'una altra part dels membres de l'executiva pel que consideren que és un excés de soroll que no ha permès al partit enviar el que havia de ser un missatge d'èxit com és, a parer seu, la Declaració de Granada.

Però relligar aquestes diferències continua sent un repte per a la direcció socialista, que en qualsevol moment pot veure reobertes les ferides, atesa la situació política a Catalunya. Per això cobrava importància ahir la voluntat de Navarro de recuperar i commemorar els valors fundacionals del 1978 amb l'argument que continuen sent “plenament vigents”.

La transició del segle XXI

D'altra banda, ahir el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va continuar amb la defensa del model federal durant la inauguració, a la tarda, d'unes jornades a la seu del carrer Nicaragua amb el títol La solució federal. Un model que va quedar confirmat en la Declaració de Granada, aprovada el 6 de juliol pel PSOE amb el vistiplau del PSC, i que el partit ofereix com a alternativa al centralisme i a la independència. Per aplicar aquest nou model federal, Navarro reclama una reforma constitucional que porti l'Estat espanyol cap a la “transició del segle XXI”. I el text de Granada és el que ha de marcar “el camí” que han encetat els socialistes. “Molt més del que han fet els responsables dels governs de Catalunya i Espanya”, hi va afegir el líder dels socialistes, per després contrarestar aquesta acció amb el fet que a hores d'ara el president de la Generalitat, Artur Mas, encara no hagi tramès cap carta al president Rajoy per acordar una consulta legal que permeti als ciutadans decidir el futur de Catalunya.

Sobre el dret a decidir

En la jornada, Navarro també es va referir al dret a decidir per deixar clar què vol dir per al partit aquesta expressió i allunyar-la al màxim del significat d'autodeterminació o independència amb què se l'associa. “Defensarem el dret a decidir com a principi democràtic de participació de la ciutadania.”

LA FRASE

La Constitució ha deixat de ser útil, cal fer la transició del segle XXI
Pere Navarro
Primer secretari del PSC

El partit proposa Vallès com a relleu de Zaragoza

El diputat del PSC al Congrés i coordinador de diputats i senadors a Madrid, Francesc Vallès, substituirà José Zaragoza en la direcció del grup parlamentari del PSOE al Congrés dels Diputats. El nom del diputat va ser aprovat ahir en l'executiva del PSC, que ara haurà de proposar-lo a la direcció del PSOE perquè ocupi la plaça de secretari general adjunt. Aquest càrrec estava en mans de Zaragoza, que es va veure obligat a abandonar-lo després que el PSC trenqués la disciplina de vot i donés suport a les resolucions de CiU i ICV sobre el dret a decidir. Llavors Zaragoza va posar el seu càrrec a disposició del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, “per coherència”. Aquest últim li va acceptar la renúncia, que havia estat demanada des de la cúpula del PSOE.

L'acceptació d'un substitut de Zaragoza quedava subjecta a les últimes negociacions entre el PSOE i el PSC sobre la veu pròpia del socialisme català a Madrid, que de moment han quedat ajornades, mentre que s'ha donat sortida a la constitució d'una coordinadora que ha d'actuar d'escenari per debatre i evitar possibles discrepàncies de vot entre les dues formacions. Francesc Vallès i Vives (Reus, 1971) és diputat al Congrés per la circumscripció de Tarragona des de l'any 2004 i coordinador des del 2008.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.