Economia

El govern exigeix a Lloret un canvi de model per invertir-hi

La Generalitat qüestiona l'actual perfil del turisme de la ciutat i demana que es millori

Promet ajudar la ciutat a renovar la destinació amb una segona condició: que el sector privat se'n coresponsabilitzi amb diners

Lloret formarà part d'una prova pilot per a la seva reconversió

La Generalitat ajudarà Lloret de Mar a actualitzar el seu destí turístic si els empresaris hi aporten inversió i si comporta un canvi de model que n'augmenti la qualitat. Són el compromís i l'exigència llançades ahir per Marian Muro, directora general de Turisme, en unes jornades organitzades per la recentment constituïda Mesa Empresarial de Turisme de Lloret de Mar. I el sector va recollir el guant.

“Apostarem per Lloret“, va anunciar de manera solemne Muro. Seria una actualització del vell programa estatal de reconversió de destinacions madures. Muro va dir que, si es compleixen les condicions, Lloret seria una prova pilot dins el Pla Estratègic de Turisme de Catalunya, en què ja es preveu un programa concret contra l'obsolescència de les destinacions turístiques. Muro no va concretar com hi invertiria la Generalitat, però va recordar que disposa d'un “fons per al foment del turisme” fruit de la taxa turística.

Muro va exigir “coresponsabilitat” al sector privat per rebre el suport del govern. “Si el sector privat no hi posa diners, per què ho hem de fer nosaltres? La clau és que hi jugui el sector privat”, va assegurar la directora general.

Muro va anar més enllà i va exigir un canvi de model per invertir-hi. “Estaríem molt contents de poder treballar amb Lloret, però s'ha de canviar de paradigma i mirar com es pot capgirar”, va dir. I ho va exemplificar de la manera següent: “Si busquem qualitat no podem oferir un tot inclòs per 15 euros; si arreglem hotels és per anar a un perfil més alt”. “Ens hem acostumat a vendre a operadors turístics amb perfils concrets”, va dir Muro, que va apostar per “treballar” i canviar de “direcció”.

El sector hi invertirà

La resposta va arribar des del mateix fòrum. “El sector privat ha estat capdavanter i ha respost sempre”, va assegurar Josep Maria Molist, director general d'Evenia Hotels, que va etzibar: “Els empresaris volem més i volem invertir més.” La mesa va recordar a Muro que en els darrers deu anys han invertir 300.000 euros a la ciutat. Molist va aprofitar per reivindicar facilitats per poder invertir més i va reclamar la necessitat, per exemple, d'un camp de golf i un circuit de motocròs.

Enric Dotras, president del gremi d'hostaleria, va recordar: “Sempre hem invertit; el que volem és invertir més.” A més, va dir que no cal canviar el model turístic, sinó només el de “certs establiments concrets”. El sector, per tant, es va comprometre a invertir com li ho exigeix el govern.

Les claus

El sector turístic i l'Ajuntament signen la pau

jordi gonzalo

La creació el mes passat de la Mesa Empresarial de Turisme de Lloret de Mar va suposar un sisme entre el sector privat i l'administració local. Empresaris i Ajuntament semblava que entraven en una dinàmica de distanciament irreconciliable. El govern local va amenaçar d'expulsar-los de l'empresa pública Lloret Turisme, fins i tot. Aquests dies han fet algunes reunions i en les jornades d'ahir es va escenificar la reconciliació amb la signatura d'un conveni de col·laboració entre els dos ens. L'encaixada de mans de l'alcalde Romà Codina i Climent Guitart, president de la Mesa, era molt més que un gest de cortesia. Va ser un pas vital perquè Lloret pugui tirar endavant. Perquè, tal com va recordar Jordi Orobitg, tinent d'alcalde de Turisme, “el turisme és el motor de Lloret”.

Orobitg, en la seva intervenció en les jornades, va admetre que les relacions entre el sector turístic i l'Ajuntament “no sempre han estat positives”, però va dir que ara “es posen les bases per a una correcta relació” i que a dia d'avui “existeix un diàleg fluid”. Sector i Ajuntament acorden mirar endavant. Però sense oblidar el passat. El gremi d'hostaleria manté el recurs contra les ordenances, perquè segons el seu president, Enric Dotras, “és de sentit comú”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.