Política

CiU, ERC i el PSC fan front comú i deixen Colom, d'ICV, fora de la Sindicatura

El bloc majoritari s'escuda en la necessitat de renovar aquest òrgan

ICV s'absenta del ple i alerta els socialistes d'un punt d'inflexió en les relacions

Agra polèmica ahir en el ple del Parlament després que el vot dels grups parlamentaris de CiU, el PSC i ERC deixés fora de la Sindicatura de Comptes el candidat que havia proposat ICV, l'exsíndic Agustí Colom. Aquest professor de teoria econòmica va alertar el 2006 d'irregularitats comeses pel diputat de CiU Xavier Crespo en la gestió dels centres sanitaris de La Selva-Maresme, deficiències que ara són investigades al Parlament. Aquesta és la raó que va esgrimir ICV per acusar la resta de partits de voler deixar fora un dels síndics que han actuat amb eficiència i total independència política. El diputat ecosocialista Jaume Bosch va arribar a acusar els partits de “fer el ridícul” rebutjant Colom, i el grup va decidir absentar-se de l'hemicicle en la votació per renovar els altres dos síndics.

La indignació en els membres de la bancada ecosocialista era visible, i més després que el PSC decidís presentar un candidat alternatiu, Miquel Salazar, per ocupar el lloc que per representació parlamentària corresponia a ICV. Salazar, gerent de l'Organisme de Gestió Tributària a la Diputació de Barcelona, va rebre els 81 vots necessaris per accedir al càrrec. També van resultar escollits Jaume Amat i Jordi Pons, proposats per CiU i ERC, que es presentaven a la reelecció. En total ahir es van renovar tres dels set càrrecs que hi ha a la Sindicatura de Comptes.

La intervenció del portaveu republicà, Lluís Salvadó, va ser l'única en què es va expressar certa autocrítica. Va qualificar l'escena de “fracàs col·lectiu” en no haver estat “capaços” d'arribar a un acord que reflectís la pluralitat parlamentària. Amb tot, Salvadó va advocar per donar suport a la majoria i salvar la renovació de la Sindicatura.

Una de les crítiques que van dirigir a ICV els grups de CiU i el PSC van ser les formes adoptades per fer valer el seu candidat al marge de la “negociació” parlamentària, com van apuntar els portaveus de CiU i el PSC, Jordi Turull i Jordi Terradas, respectivament. El PP i C's es van abstenir esgrimint que no volien participar en una “batalla de quotes”. El portaveu de la CUP, Quim Arrufat, va denunciar “el repartiment del pastís” entre els partits polítics.

Acabat el debat, el president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va avançar que hi haurà “un abans i un després” en les relacions amb els socialistes després d'aquesta actuació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.