Política

Rajoy parlarà

Reacciona a la pressió de la moció de censura acudint a les Corts en ple estiu per parlar d'economia i, de passada, del cas Bárcenas

Suspèn un cara a cara amb la premsa per evitar preguntes sobre els SMS d'afecte i ànim a l'extresorer

La publicació dels SMS d'ànim i d'afecte (“sigues fort, Luis”, “jo sempre hi seré”) de Mariano Rajoy a l'extresorer Luis Bárcenas van sacsejar La Moncloa, però el president espanyol es va espolsar la pressió. “Quan tingui alguna cosa a dir, ho diré”, va dir fa set dies, forçat a comparèixer per la visita del primer ministre polonès Donald Tusk i obviant l'acusació d'haver cobrat 45.000 euros en efectiu en sobres marrons. Després d'una setmana en què res no ha canviat tret d'una amenaça del PSOE d'una moció de censura si Rajoy no acudia aquest estiu al Congrés a explicar-se pel cas Bárcenas, el president espanyol va reaccionar ahir en un doble front. Abans d'aparèixer com un governant amb majoria absoluta arrossegat a les Corts per l'oposició, Rajoy va anunciar que sol·licita la seva compareixença voluntària per “explicar la situació econòmica i les noves dades que sabem” i, només de passada, va al·ludir a la seva “versió” sobre el cas Bárcenas, al qual continua sense citar ni al·ludir en públic sis mesos després de l'escàndol dels 48 milions acumulats a Suïssa.

Forçat ahir a donar la cara per la visita d'un altre mandatari estranger –el primer ministre romanès, Victor Ponta–, Rajoy sorprenia revelant que diumenge va parlar amb Jesús Posada, president del Congrés, per demanar-li d'acudir a les Corts. La compareixença, que serà dimarts, dimecres o bé dijous de la setmana que ve, tindrà lloc en realitat al Senat, perquè l'hemicicle de la Carrera de San Jerónimo està en obres. “Aquest és el moment adequat per fer balanç de la situació del país, perquè aclareixi els dubtes que legítimament poden tenir els ciutadans”, va relatar Rajoy barrejant la sortida de la recessió amb les sospites de finançament irregular personal i del PP. “I també parlaré del tema que a vostè el preocupa”, va arribar a dir al periodista romanès de Digi 24, com si el cas Bárcenas fos la dèria del periodisme a Bucarest.

Rajoy, per contra, ha suspès la roda de premsa tradicional prèvia a les vacances per evitar preguntes directes sobre per què enviava SMS de suport al seu extresorer quan ja s'havia descobert que tenia setze milions a Suïssa, i per què es va reunir amb ell a Gènova l'abril del 2012 sent ja president. Per segon cop, ahir Rajoy va obviar respondre a aquesta pregunta que té el PP amb el cor encongit i es va guardar molt de citar-lo com a “delinqüent” (com ha fet el portaveu Alfonso Alonso) o “presumpte delinqüent” (com ha fet María Dolores de Cospedal). “Els SMS xoquen, és clar que xoquen, ni que sigui estèticament”, s'atrevia a sincerar-se ahir el dirigent del PP guipuscoà Borja Sémper.

LES FRASES

És el moment adequat per fer balanç de la situació del país, perquè aclareixi els dubtes que legítimament poden tenir els ciutadans
És el lloc [les Corts] per donar explicacions, allà donaré la meva versió
Mariano Rajoy
president espanyol i líder del pp

Gallardón no aspira a la presidència

Mentre Madrid és una olla de grills sobre conspiracions, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, es va voler excloure ahir de qualsevol cursa successòria. Situat a la diana de les sospites des de l'entorn de María Dolores de Cospedal –secretària general del partit– perquè veuen en ell el braç executor que mou la fiscalia en el cas Bárcenas, Ruiz-Gallardón va negar que tingui vocació d'aspirar a la presidència espanyola. “Amb rotunditat dic que no”, va dir.

Ruiz-Gallardón va ser igual de rotund en el passat a l'hora de descartar càrrecs que va acabar conquistant. Sense anar gaire més lluny, es va presentar a les municipals del 2011 prometent que si era reelegit esgotaria el mandat com a alcalde de Madrid. “Em pregunta sobre la meva continuïtat en el càrrec fins al final del mandat i jo no tinc previst res de diferent”, va dir al portaveu municipal d'UPD David Ortega l'octubre del 2011. “I sempre compleixo la meva paraula”, va reblar uns mesos abans de plegar en ser ungit ministre de Justícia. “Estan davant el ministre de Justícia que ja no serà cap altra cosa en la seva vida política que ministre de Justícia”, va solemnitzar ahir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.