Més esport

Un alpinista de Girona desapareix al Gasherbrum I

Alpinisme. Xevi Gómez va fer cim diumenge, amb dos companys, però el mal temps va complicar el descens i ahir encara no se'n sabia el parador

L'alpinista de Girona Xevi Gómez es troba desaparegut al Gasherbrum I (8.068 m), al Pakistan, després que diumenge passat va fer cim amb dos companys més de la seva expedició, el val·lisoletà Álvaro Paredes i el gallec Abel Alonso. El grup va comunicar des del cim que iniciava el descens i que el següent contacte no es faria fins a la seva arribada al camp 2 (6.400 m). Ahir a la tarda, però, encara no se'n sabia res i es temia per les seves vides.

El mal temps hauria complicat el descens dels alpinistes, segons va informar des del camp base Òscar Cadiach, que diumenge també va iniciar l'atac al cim junt amb Patxi Goñi. El tarragoní va arribar fins als 7.000 metres, just al peu del Corredor dels Japonesos –una canal tècnica amb pendents de fins al 60%–, però va decidir recular a causa dels cansament i la poca aclimatació a l'altitud, segons va explicar en el seu bloc.

L'aranès David López i l'alpinista de la Rioja Alfredo García també feien l'ascensió amb els tres desapareguts, però van girar cua a 100 metres del cim a causa del cansament i de les condicions meteorològiques. Els dos alpinistes van perdre el contacte entre ells durant el descens. López era l'únic que ahir, molt cansat, havia aconseguit arribar al camp base, mentre que el seu company, que la primera nit va haver de fer un bivac, va poder arribar al camp 3, on es va posar en contacte amb la seva família. Ahir tenia previst fer el descens del Corredor dels Japonesos quan millorés el temps i després de descansar i d'hidratar-se.

Segons va informar la revista Desnivel, un equip d'alpinistes van arribar ahir a la tarda al camp 2 carregats d'oxigen. El seu objectiu és ascendir el Corredor dels Japonesos per intentar localitzar els alpinistes desapareguts. També es van mobilitzar dos helicòpters que esperaven una finestra de bon temps per enlairar-se.

Xevi Gómez té 37 anys i és soci del Grup Muntanya Sarrià (GMS). El 2010 va formar part d'una expedició al Cho Oyu (8.201 m) que no va arribar al cim. L'expedició al Gasherbrum I té com a madrina l'alpinista basca Edurne Pasaban, segona dona a ascendir a tots els cims de més de 8.000 metres. Josep Turbau, president del GMS, va explicar ahir que l'entitat farà una reunió per decidir quines mesures cal prendre i es va mostrar esperançat que en les pròximes hores es pugui conèixer quina és la situació de Gómez i els seus companys.

Onze morts en un atemptat

L'expedició de Xevi Gómez va continuar els plans previstos malgrat l'atemptat terrorista que fa un mes hi va haver al camp base del Nanga Parbat, també al Pakistan, en el qual van ser assassinats 11 alpinistes. En la foto, l'expedició –Gómez és el primer per la dreta– al camp base del
Gasherbrum I.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.