Societat

80 morts i 35 ferits crítics, últim balanç de la tragèdia ferroviària a Galícia

L'executiu confia que totes les víctimes puguin estar identificades aquest vespre

L'accident es va produir ahir al vespre en una corba tancada a quatre quilòmetres de l'entrada de l'estació de Santiago de Compostel·la

L'accident ferroviari de Galícia ha deixat un balanç provisional de 80 morts i 94 ferits ingressats, dels quals 35 es troben en estat crític, segons el darrer balanç oficial. El descarrilament del tren es va produir ahir al vespre en una corba tancada a quatre quilòmetres de l'entrada de l'estació de Santiago de Compostel·la. Una de les hipòtesis és que el comboi entrés amb un excés de velocitat, concretament a uns 190 quilòmetres per hora en lloc dels 80 establerts, com ha reconegut el propi maquinista.

El vicepresident de la Xunta, Alfonso Rueda, ha explicat aquest dijous a la tarda que s'han reforçat “al màxim” tots els mitjans disponibles per agilitzar les autòpsies a les víctimes de l'accident de Santiago de Compostel·la i ha dit que es treballa amb l'objectiu que totes elles, o si més no “la gran majoria”, estiguin identificades aquest vespre.

Rueda, que ha comparegut en roda de premsa, ha comentat que fins aquesta tarda s'havien fet 60 autòpsies de les 80 víctimes mortals confirmades fins ara. Pel que fa els ferits, hi ha 94 pacients ingressats, 31 dels quals en estat crític i quatre a les unitats de pediatria.

Rueda ha explicat que la intenció és identificar totes, o la majoria, de les víctimes mortals i ha agraït la “paciència, enteresa i comprensió” de les famílies mentre esperen la identificació dels seus parents.

Pel que fa els pacients, la consellera de Salut del govern gallec, Rocío Mosquera, ha subratllat que tots els ferits estan identificats. D'aquestes, 94 es troben ingressats –alguns d'ells estan sent traslladats als seus hospitals de referència–. 31 d'ells es troben en estat crític i quatre més estan a les unitats de pediatria. A més, Mosquera ha explicat que s'han rebut fins a 800 donacions de sang per part dels ciutadans que es van acostar als hospitals fins a altes hores de la matinada.

Set dies de dol

Aquest matí el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijoo ha comparegut davant dels mitjans de comunicació, en què també ha informat que la Xunta ha declarat set dies de dol oficial per la tragèdia d'aquest dimecres el vespre. Núñez Feijoo ha agraït la resposta arribada “de totes les parts” i dels ciutadans gallecs després de la tragèdia. “Plorem les víctimes, els sentiments que patim s'uneixen a l'agraïment a la resposta arribada de totes les parts”, ha dit el president gallec. El president gallec també ha destacat “l'orgull” del poble gallec, que ha definit com a “compromès, solidari i exemplar”.

Núñez Feijoo ha assegurat que és “conscient” que el suport expressat per nombrosos governs, partits polítics, a més de la Casa Reial i els Prínceps d'Astúries no podran “aplacar el dolor” d'aquests moments i ha destacat que darrera aquesta desesperació hi ha “proximitat, patiment i consternació de tot Santiago, Galícia, Espanya i de tot el món”.

Mentrestant, aquest matí el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha visitat la zona del sinistre, on encara continua la recerca de cossos i la investigació per determinar les causes dels fets, i està previst que presideixi el consell de govern extraordinari convocat amb motiu de l'accident.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.