Medi ambient

MEDI AMBIENT

Vidreres recupera la pastura per evitar incendis

La iniciativa, que sorgirà d'un contracte de col·laboració amb el pastor del poble, permetrà mantenir els boscos de la zona d'Aiguaviva Parc nets d'una forma més econòmica

L'Ajuntament de Vidreres recuperarà la tècnica de pasturatge d'ovelles i cabres per netejar els boscos i així prevenir incendis. La iniciativa serà fruit d'un contracte de col·laboració en fase de prova amb el pastor del poble i suposarà una gestió sostenible tant des del punt de vista econòmic com social i ambiental de les zones forestals internes d'Aiguaviva Parc.

Segons el regidor de Medi Ambient del municipi de Vidreres, Eduard Adrobau, “es tracta d'una tècnica molt antiga i efectiva” amb la qual “s'aconsegueixen uns resultats similars als del desbrossament mecanitzat, però amb l'avantatge que el bestiar permet un manteniment continu dels tallafocs”. Adrobau també recorda que actuacions com aquestes, a part d'incentivar i dinamitzar la ramaderia a la zona, permeten fomentar la “participació i implicació dels diferents agents socials”. Properament es portarà a terme la primera prova per tal de determinar el funcionament i possibles problemàtiques de la iniciativa. A continuació, durant el mes de setembre, es preveu que es duguin a terme els dies de pastura intensiva.

Actualment la zona d'Aiguaviva Parc té una superfície de 36 hectàrees de zona verda forestal; per tant, el seu manteniment és molt complex econòmicament. Enguany s'han netejat 14 hectàrees, amb un cost d'uns 27.000 euros, sense comptar la neteja de les franges de protecció. La recuperació del pasturatge de sotabosc permetrà prevenir incendis forestals de forma més econòmica ja que s'aprofita el treball del bestiar. Els animals, en menjar l'herba que troben, desbrossen la vegetació i fan que disminueixi el risc de propagació de les flames en cas d'incendi. Diversos estudis i casos pràctics que s'han dut a terme en aquesta matèria confirmen els bons resultats.

LA XIFRA

36
hectàrees
és la superfície de la zona verda forestal d'Aiguaviva Parc.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.