Economia

Com s'esbocina un negoci rendible

La meitat de les 72 granges lleteres del sud de Girona, que donen feina a 1.000 persones, veuen perillar la viabilitat a causa de la pressió urbanística

Costa trobar terres de conreu per alimentar les vaques

Tallen el creixement de les granges,però a ningú se li acudira fer el TAV
en un parc natural

El 17% de la llet que es produeix a Catalunya surt de 72 granges situades al sud de la ciutat de Girona. Generen un valor de 21 milions d'euros anuals i són explotacions modernes, altament tecnificades, proveïdores de la indústria catalana amb llet de qualitat. A més de competir al mercat com qualsevol altra, aquestes granges periurbanes han de lluitar amb dificultats afegides.

Envoltades d'infraestructures i polígons, els últims anys han augmentat el nombre de caps de bestiar, però tenen dificultats per aconseguir sòl de conreu per alimentar-los. El cereal ha pujat molt i la tendència es mantindrà. “Per poder ser viables, ens cal tenir més terres. Als mercats internacionals, sempre n'hi ha d'altres que paguen més i hi arriben abans a comprar. Com la Xina”, explica Marc Xifra, propietari de Mas Gené, a Riudellots de la Selva. Ell és de la tercera generació de ramaders del mas i té cura de 480 caps de bestiar (180 de vaques per munyir i 1,5 milions de litres anuals). També es dedica a la millora genètica. A una granja de la mida de Mas Gené li calen 150 ha de conreus de cereal. El 65% dels costos de producció d'una explotació lletera és el menjar dels animals i, de mitjana, ara se'n compra un 40%.

En els darrers 30 anys i sobre un total de l'11%, les comarques gironines han perdut el 15% del sòl de conreu, segons dades recollides per la Fundació Agroterritori al llibre Percepcions de l'Espai Agrari Periurbà. El pla territorial parcial d'aquest àmbit, aprovat el 2010, “en posa en risc un 10% més. Són unes 5.000 ha qualificades com a no urbanitzables i, per tant, en el futur poden tenir usos industrials, urbans o per a infraestructures”, segons Anna Roca i Cristina Tous, responsables tècniques de la fundació. “La pressió urbanística pot posar en perill la viabilitat de la meitat del sector lleter del sud de la ciutat de Girona, perquè el 29% de les granges hi són molt a prop”, hi afegeixen. Marc Xifra remarca: “Com que no estan protegides, les millors terres es requalifiquen quan fa falta. La planificació urbanística és incongruent. Una inversió en regadiu, que a més ha rebut ajuts, sols és rendible a llarg termini, però vénen un dia i et parteixen la finca”. Els ramaders asseguren que el preu d'expropiació no compensa. I a sobre, sovint tampoc acostuma a pagar-se a temps, com en el cas d'un tram de la C-31. L'ampliació de la via ha suposat la desaparició de 509 ha de conreus d'una de les majors planes agrícoles catalanes, segons un estudi recent de la Fundació Agroterritori i alumnes d'un màster la UdG.

Les granges del sud de Girona donen feina a 300 persones directament i 700 més d'indirectament. “Quan parlen de 1.000 acomiadaments a l'automoció, mai es compara amb la pèrdua de llocs de treball per no poder ampliar negocis o per expropiacions”, diu Xifra.

Un 17% menys de terrenys

“Ens tallen el creixement. Sols s'han protegit els espais naturals, però mentre a ningú se li acudiria fer passar el TAV per un parc natural, nosaltres sempre estem en mans de l'expansió urbana.” Entre el 1982 i el 2007, Catalunya ha perdut el 17% del sòl agrari. Un 60%, a la zona metropolitana de Barcelona. La situació és “dramàtica”. A la UE, sols queden un 2% de ramaders i pagesos. “Cada cop som menys autosuficients. Protegir el sòl agrari és potenciar l'alimentació de proximitat. La que també ha donat valor a la nostra cuina”, assegura Xifra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.