Política

Festa i ganes de fer via

El tercer Festival Catalunya Vol Viure en Llibertat i amb Dignitat' aplega més de 10.000 persones al parc de la Devesa de Girona

Els assistents van formar un mosaic amb el 2014 com a inequívoc protagonista

El Camp de Mart del parc de la Devesa de Girona va tornar a ser ahir epicentre del món independentista. De les cinc de la tarda, quan la festa va arrencar amb una cercavila pels carrers de Girona i el lliurament d'una estelada que després s'hissaria a l'alcalde, el convergent Carles Puigdemont, fins ben entrada la matinada, la tercera edició del Festival Catalunya Vol Viure en Llibertat i amb Dignitat, que organitzen El Punt Avui i El 9 Esportiu, va aplegar tota mena d'atraccions per a un públic que va tornar a respondre a la crida. Més de 10.000 persones van participar en la trobada, probablement la més important de les cites de reivindicació sobiranista que durant el mes d'agost organitza la societat civil catalana i que exerceixen de preliminars del gran repte de la Via Catalana, la cadena humana que l'Onze de Setembre s'espera que relligui tot el territori català al llarg de 400 km, del Pertús a Alcanar.

Carme Forcadell, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), impulsora de la massiva manifestació de la Diada de l'any passat i de la Via Catalana, no va faltar ahir a la cita gironina, ni tampoc Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, una altra de les entitats que més estan empenyent en l'actual embranzida per la reclamació de la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. L'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) formen part de la vintena llarga d'entitats que col·laboraven en la cita d'ahir.

En els seus discursos, Casals es va remetre a Adam Smith per demanar “simpatia” pels polítics que impulsen el procés sobiranista i que estan “a la corda fluixa”, i Forcadell va clamar per la independència de l'Estat espanyol “sense perdre el respecte pel poble espanyol”. Missatges a to amb l'ambient que es respirava a la Devesa: tan reivindicatiu com cívic i familiar.

Casals i Forcadell van parlar just després que més de 1.500 persones despleguessin un mosaic que formava la data de l'any 2014, quan està previst que se celebri la consulta, si el govern de CiU i els seus socis d'ERC compleixen amb el compromís que van adquirir i que consta en l'acord de governabilitat subscrit a l'inici de la legislatura. El mural humà, que simbòlicament es va conformar just a a les 20.14 del vespre, també suposava una mena de rèplica o recordatori en petit format del gran mosaic que, també patrocinat per aquest diari, va esdevenir la imatge més icònica del gran concert que es va celebrar el 29 de juny al Camp Nou. Un gest més dels molts que al llarg de tot l'estiu s'estan organitzant per escalfar motors per la Via Catalana.

No va ser el del mosaic l'únic moment àlgid d'una llarga jornada, de la que, a més de l'alcalde gironí, van participar també autoritats i polítics com ara el secretari de Territori i Mobilitat, Ricard Font; el diputat i secretari d'organització de CiU Josep Rull, el també diputat, d'ERC en aquest cas, Roger Torrent, alcalde de Sarrià de Ter, o l'exdiputada i secretària de política cultural dels republicans, Maria Mercè Roca.

A la llista es podria afegir el rei Joan Carles de Borbó, o més aviat la versió caricaturesca que ja ha convertit en clàssica Toni Albà, que en un altre dels clímaxs del dia va irrompre al parc al ritme del Jo vull ser rei d'Els Pets i de la percussió del grup Xirois, i va ser rebut per un mar de banderes estelades. La intervenció del còmic, a 2/4 d'11 de la nit, va donar el tret de sortida a la part final, la del concert de Le Croupier, Pere Tàpias, Quim Vila, Glaucs, 9Son, Lax'n'Busto i Deskarats, que en el moment de tancar aquesta edició estava previst que clogués el festival passades les dues de la matinada. Un festival que porta el nom del que l'estiu del 1992, després de l'anomenada operació Garzón, ja va muntar El Punt, i que es va reeditar l'estiu passat també amb una gran acollida. Va pel camí de convertir-se en un clàssic de l'estiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.