Política

Rubalcaba defensa la Generalitat en el reclam de més marge de dèficit

El líder del PSOE critica la pròrroga dels comptes però avala la via judicial de Catalunya i Astúries

El PP posa Múrcia, País Valencià i Balears d'exemple

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va defensar ahir, almenys per un dia, el reclam de la Generalitat d'un major marge en el sostre de dèficit pel 2013. La distribució del marge de dèficit entre l'Estat i els territoris és, en paraules del dirigent socialista, “enormement mesquina”, ja que “no ha pensat que les comunitats autònomes han de gestionar l'educació i la sanitat” i, per tant, hauria d'haver “compartit” la flexibilitat que li va donar Brussel·les. El PSOE avalarà els recursos judicials contra el repartiment del dèficit que estan estudiant posar Catalunya i Astúries.

La batalla territorial a l'Estat ha pujat de nivell. Catalunya tensa la corda. Però les comunitats governades pels socialistes, com ara Astúries o Andalusia, també planten cara. Rubalcaba no vol desaprofitar l'ocasió per tornar a criticar el govern espanyol, malgrat que no li agradi la decisió de CiU de prorrogar els comptes.

El dirigent del PSOE considera que la Generalitat “s'ha equivocat”, ja que, segons el seu parer, “s'han de fer pressupostos, és la seva obligació” i prorrogar “no és una decisió correcta ni econòmicament ni des del punt de vista de la gestió dels serveis públics”. Tanmateix, la seva interpretació és que CiU i ERC han decidit no fer pressupost per “sortejar el problema del dèficit” que ha generat el govern espanyol a l'hora de repartir-lo.

Rubalcaba culpa el PP perquè “ha intentat fer un gest a algunes comunitats i el que ha aconseguit és fer-les enfadar totes”. Ho deia des d'Astúries, un dels territoris que amenaça de recórrer davant la justícia el repartiment del dèficit entre les comunitats. Tanmateix, el PP no pensa modificar la seva decisió i creu que Catalunya hauria de seguir l'exemple de la regió de Múrcia, el de les Balears o el País Valencià, totes tres presidides pel partit de Rajoy. El diputat murcià del PP, Vicente Martínez-Pujalte, opina que cal tendir al dèficit zero i que “té poc sentit que Mas, que té un govern en minoria i un govern feble i que no pot acontentar els seus socis de govern, ara vulgui prorrogar els comptes”.

La Cambra de Comerç, contra els impostos d'ERC

La Cambra de Comerç de Barcelona va posicionar-se ahir a favor de la pròrroga dels pressupostos, però en contra de qualsevol augment fiscal sobre les empreses en els propers comptes. El president Miquel Valls va queixar-se de la proposta de nous impostos, impulsats per ERC i preacordats amb CiU, per evitar noves retallades en els pressupostos del 2014. Els nous recursos, segons Valls, “no haurien d'arribar per la via de l'augment d'impostos” sinó únicament per mitjà de la millora del finançament autonòmic –que s'hauria de pactar amb el PP– i del pagament dels compromisos d'inversió de l'Estat a Catalunya. La Cambra de Comerç barcelonina creu que la decisió de la Generalitat de prorrogar els pressupostos per aquest 2013 és “raonable” en vista de “l'injust” sostre de dèficit de l'1,58% que l'Estat ha assignat a Catalunya. Els empresaris ara demanen que el dèficit català pugui arribar fins a un 2% per aquest any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.