Política

Membres d'UDC avalen la cadena per la independència

El PSC, el PP i C's celebren que l'organització rebutgi la petició de Pelegrí de canviar el lema de la Via Catalana

El secretari general d'Unió hi insisteix i fa extensiva la proposta a Òmnium Cultural

La petició que la cadena humana de la Diada es faci per reclamar el dret a decidir, i no la independència, que el secretari general d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, va fer dimecres a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), organitzadora de l'acte, i que ahir va fer extensiva a Òmnium Cultural, va provocar l'habitual onada de reaccions. També en el si del partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida. El sector independentista dels socialcristians va optar pel Twitter per fer públiques les discrepàncies amb el plantejament de Pelegrí, inclosos membres del comitè de govern del partit com ara Antoni Castellà, secretari d'Universitats i Coneixement del govern, que va afirmar en una piulada: “La majoria d'Unió serem a la Via Catalana.”

I si la petició es fonamentava en la necessitat de sumar esforços i, indirectament, incorporar el PSC al procés que ha de desembocar en una consulta d'autodeterminació, el mateix portaveu dels socialistes, Jaume Collboni, se'n va desentendre, alhora que ho feia del seu secretari general, Pere Navarro, que havia considerat ”irresponsable” la convocatòria. Collboni va considerar “perfectament legítim” que la iniciativa de l'ANC sigui per la independència. “És molt curiós veure que hi ha partits que intenten forçar un canvi de l'eslògan”, va dir. Intents que evidencien, per Collboni, les contradiccions internes de CiU.

Una línia similar van seguir el PP i C's. El portaveu adjunt dels populars, Santi Rodríguez, va acusar UDC de buscar ”una excusa” per participar en la cadena, i Jordi Cañas, de C's, va considerar una “excel·lent notícia” que es mantingui el nom de Via Catalana Cap a la Independència perquè així, va dir, no es cau en l'eufemisme.

En canvi, l'ecosocialista Dolors Camats, tot i admetre la legitimitat de l'ANC per fer una convocatòria obertament independentista, va apropar-se a les tesis de Pelegrí en recordar a l'entitat que presideix Carme Forcadell que cal “intentar que aquest tipus d'actes aglutinin el que ens uneix des del catalanisme, no el que ens separa”. Camats no va precisar si ICV hi participarà. “Segur que amb l'ANC trobarem una manera d'encaixar-ho i de parlar-ne”, va aventurar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.