Política

Política

A Banyoles, les estelades parlen

La ciutat s'omple de pancartes reivindicatives que acompanyen les banderes

En molts balcons de Banyoles, on fins ara tenien una estelada, des de fa unes setmanes també hi ha penjades unes pancartes amb missatges sobiranistes al costat de la bandera. No és que de cop i volta alguns veïns hagin coincidit a tenir aquesta iniciativa, sinó que es tracta d'una campanya organitzada per uns quants banyolins amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Pla de l'Estany. Es titula Dóna veu a l'estelada.

Qui estigui interessat a tenir una d'aquestes pancartes pràcticament no ha de fer res. La pot encarregar a través d'un lloc web (www.donaveu. cat), on trobarà uns quants missatges a triar perquè li estampin a la tela i al cap d'un o dos dies la podrà recollir a la papereria La Ratlla, de l'avinguda Mossèn Constans. A canvi de dos euros (el preu de cost del material) li lliuraran dins d'una bossa juntament amb unes breus instruccions. L'objectiu –expliquen els promotors– és donar una informació del perquè de les estelades, o sigui, “estendre'n l'argumentari, convèncer els indecisos, informar els estrangers i combatre els arguments de la por”, segons s'afirma en la seva pàgina d'internet.

L'elaboració de les pancartes no pot ser més artesanal. El taller és un garatge del barri de Can Puig i el personal que hi treballa, els tres banyolins que van tenir la idea. Ja reben la tela bo i tallada a mida i aleshores l'estampen amb uns motlles de lletres fets amb fusta i un material esponjós. Un cop assecat, ho porten a unes col·laboradores que hi cusen la vora. Finalment, traslladen la comanda a la botiga esmentada. Els missatges que fins ara s'han estampat són diversos i abasten tant els que es proposen al lloc web com d'altres que han inventat els compradors. Els més comuns –expliquen al garatge– són “Tot està per fer, tot és possible”, “Volem viure en llibertat”... D'enginyosos no en falten, com ara “Que la força del pa amb tomata ens acompanyi”. Com que es pretén arribar als forasters, hi ha la possibilitat d'estampar frases en altres idiomes. En anglès es proposen, per exemple, “Spain don't worry, we can walk alone”(Espanya no et preocupis, podem caminar sols) o “Enjoy Catalonia and help us to be free” (Gaudeix Catalunya i ajuda'ns a ser lliures).

La setmana passada ja n'havien fet 285 i compten distribuir-ne moltes més els pròxims dies, tant a Banyoles com a la resta de la comarca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.