Política

Homs insta el govern espanyol a donar exemple

Obre un curs històric i li demana que llanci un missatge global permetent la consulta

“La decisió important ja està presa”

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va obrir ahir oficiosament a Prada el que serà un “curs històric”, i ho va fer reiterant que Catalunya pot donar un exemple de democràcia al món si tira endavant el procés sobiranista. “La decisió important ja està presa; en això no hi ha marxa enrere des del 25 de novembre”, va recordar en relació amb la determinació de convocar una consulta el 2014, sorgida de les últimes eleccions. “Som davant d'una de les operacions democràtiques més potents que hi ha hagut mai a Europa, i al món”, va assegurar. Per això, demanava a tots “estar a l'altura de les circumstàncies”, especialment en el “dia a dia”. Això sí, es va dirigir sobretot al govern espanyol, al qual va instar a “veure la jugada” i a donar un missatge global fent una “aportació de com es resolen les coses al segle XXI”. És a dir, el va instar a permetre la consulta. “Tant la societat civil com les institucions es posaran a prova en els propers mesos, però també la democràcia espanyola”, va declarar. Una democràcia que, lamenta, ara és “de baixa qualitat”.

Homs va remarcar a la mateixa Universitat Catalana d'Estiu (UCE) “l'encomiable capacitat de resistència” del país, que veu clau per seguir amb el procés. “Una Catalunya independent és el millor llegat que podem deixar als que han d'arribar”, va concloure.

Presència a la Via Catalana

El conseller va desitjar que vagi bé la cadena de l'11 de setembre perquè és un acte “positiu des del punt de vista democràtic”, i va dir que el govern decidirà si hi participa o no en el consell executiu del 27 d'agost, tot i que va avançar: “No farem res gaire diferent de l'any passat”, quan van anar a la manifestació alguns consellers a títol personal. Homs va treure importància a les discrepàncies amb Unió i ICV per la Via Catalana, ja que “totes les sensibilitats democràtiques hi tindran cabuda, i es van trobant punts en comú”.

LA FRASE

Els catalans no som plenament lliures: el que ho expressa més fidelment és votar, i encara no podem
Francesc Homs
conseller de la presidència

“Espanya és una democràcia”

“Espanya és una democràcia; no em puc imaginar que el govern espanyol no respecti el que la gent voti. Tots els governs ho haurien d'acceptar.” Així es va expressar ahir el portaveu de l'SNP al Parlament britànic, Angus MacNeil, amb relació a la possibilitat d'una consulta unilateral a Catalunya, en la primera jornada de la UCE. MacNeil, que va iniciar la seva ponència en català i es va treure el barret “com a gaelicoparlant” davant la nostra “bonica llengua mil·lenària”, creu que els governs estrangers sí que acceptaran la voluntat catalana democràtica, encara que Espanya s'hi oposi. A més, va apostar perquè el conflicte de Gibraltar es resolgui segons el que decideixin els que hi viuen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.