Política

ANC: “És la Via Catalana cap a la Independència, i punt”

El vicepresident dels organitzadors de la cadena avisa, com el 2012, que qui no vulgui ser comptat com a independentista no hi vagi

Volen garantir el recorregut només amb les seves territorials

“La Via Catalana cap a la Independència té un nom, i punt. S'ha acabat. Com en la manifestació de l'any passat, tothom que vingui serà comptat com a persona que vol la independència; si algú no hi vol ser comptat, que no vingui.” Així de clar es va pronunciar Jaume Marfany, vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), durant la presentació ahir a la Universitat Catalana d'Estiu de la cadena humana que organitza per la Diada, després que en les últimes setmanes partits com ara UDC i alguns sectors del PSC i ICV hagin apuntat la necessitat de reconduir el lema vers la reivindicació del dret a decidir. “L'ANC treballa per la independència, i creiem que tothom se'n pot sentir partícip perquè tots els problemes i les reivindicacions de la societat només tenen oportunitat de solucionar-se amb un nou estat”, tancava, ferm, Marfany, que agraïa la col·laboració de les institucions en qüestions logístiques com ara l'operatiu de trànsit. “Remem tots en la mateixa direcció”, es felicitava.

L'ANC ja compta amb uns 320.000 inscrits per a la Via, xifra amb què teòricament n'hauria de tenir prou, si bé Marfany alerta que “no és un problema de gent, sinó de logística, de distribució al llarg del recorregut”. Així, encara hi ha “trams èpics”, segons els anomena, que no estan plens en ser més despoblats –sobretot de Tarragona per avall, a les Terres de l'Ebre, i algun al nord de Girona–, per la qual cosa l'organització no es relaxa i no para de fer crides als habitants de Barcelona i voltants perquè hi vagin. De fet, la idea, també per evitar temptacions de boicot de grups que s'hi apuntin i després no hi vagin –tot i que ho veuen improbable– és garantir tots els 400 quilòmetres només amb gent aportada per les 500 territorials de l'ANC. I, a partir d'aquí, com més inscrits millor per assegurar l'èxit. “S'hi pot anar per lliure, però cal garantir que la cadena estigui coberta”, remarca Marfany.

Negocien més trens

Tot i que molts desplaçaments es faran en autocars i en vehicles privats, per facilitar-los l'organització també han demanat a Renfe que, com ja va fer l'any passat, els llogui alguns trens especials. O bé, si la resposta és negativa, que com a mínim reforci les freqüències de pas dels combois en les línies afectades. “Renfe ha de ser responsable, perquè si no hi pot haver un caos ”, advertia Marfany.

En espera d'acabar de definir la logística, l'ANC avança que les carreteres afectades es tallaran aproximadament de les tres a les set de la tarda, i recomana als participants que duguin transistors per coordinar els moviments a partir de les quatre i estar informats sempre.

Duran recorre a Joan Sales

Recorrent a les paraules de Joan Sales, el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, alertava ahir que no es pot monopolitzar el sentiment patriòtic. Enmig de la polèmica per la Via Catalana avisava des de Twitter: “Es pot defensar Catalunya des de totes les trinxeres ideològiques.” El vicesecretari general del partit, Antoni Font, negava que hi hagi divergències entre CDC i UDC si bé admetia “matisos”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.