Economia

Any de rècords històrics per a les empreses exportadores

L'any passat el nombre de companyies que venen fora es va acostar a les 46.000

Les pimes són les que troben més obstacles per expandir-se, sobretot l'accés al finançament

Quan el mercat interior està en caiguda lliure o, en el millor dels casos, estancat, l'única opció per sobreviure és espavilar-se i sortir fora. Així ho estan fent les empreses catalanes i ho demostren dades com les que va fer públiques ahir la Cambra de Comerç de Barcelona. El nombre de companyies catalanes que venen més enllà de l'Estat espanyol va arribar l'any passat a una xifra rècord, ja que se n'hi van sumar 2.732 i es va arribar a acostar a les 46.000. El gran problema: exportar no és a l'abast ni de totes les butxaques ni de totes les estructures. El 90% d'aquesta expansió geogràfica s'explica per l'impuls de les 21 grans empreses que facturen més de 250 milions d'euros. El gegant tèxtil Mango, per exemple, va facturar l'any passat 1.691 milions gràcies a l'aposta per l'exterior: el 84% de les vendes ja ve de fora i la companyia està en plena aventura per obrir botigues a nous mercats com ara Angola o Mongòlia.

L'informe de la Cambra de Comerç assenyala que les empreses més petites es troben amb grans handicaps, començant per la manca d'accés a recursos financers, siguin propis o bancaris.

El desconeixement dels mercats on volen dirigir-se i la manca de competitivitat del preu dels seus productes i serveis són alguns dels altres obstacles amb què es troben les companyies que volen expandir-se, segons l'enquesta que acompanya les dades fetes públiques per l'organisme que presideix Miquel Valls. Malgrat tot, l'informe destaca que “l'any 2012 va ser un any molt positiu per al sector exterior català, amb xifres rècord”. Mentre queien les vendes a Espanya, “l'exportació de béns va créixer un 5%, reflex de la competitivitat de l'economia catalana”.

Fa uns mesos, l'associació AMEC, que engloba 450 empreses exportadores de l'Estat –dues terceres parts de les quals són catalanes–, recordava que l'any passat van sortir a l'exterior 18.840 empreses catalanes, però 19.440 van deixar d'exportar pels problemes de crèdit i per la mala imatge de la marca Espanya.

LA FRASE

L'exportació de béns va créixer un 5%, reflex de la competitivitat de l'economia catalana
Miquel Valls
president de la cambra de comerç de Barcelona

LA XIFRA

90
per cent
del creixement de les exportacions s'explica per les 21 empreses que facturen més de 250 milions.

La recessió a la zona euro frena l'avenç el 2013

A banda dels obstacles amb què es troben les pimes a l'hora de vendre fora, hi ha més ombres que afecten la dinàmica exportadora. Després que les exportacions de béns catalans creixessin durant tres anys a ritme del 18%, el 14% i el 5%, en els cinc primers mesos del 2013 l'avenç és molt més moderat, de l'1,3%. L'alentiment s'explica, indica la Cambra, per “l'entrada en recessió a la zona euro –el principal client de l'economia catalana–, que ha fet que les exportacions de béns a aquesta àrea hagin caigut un 2,2% fins al maig”. En els dos últims mesos, però, s'aprecia una recuperació del creixement.

Pel que fa a les vendes a la resta del món, “han perdut impuls afectades per un context de desacceleració econòmica mundial, però s'han mantingut més dinàmiques”, assegura l'informe. Fins al maig, han crescut un 5,3% interanual. Per Miquel Valls, president de la Cambra, calen polítiques d'impuls a l'exportació diferenciades segons el sector al qual vagin dirigides i la mida de l'empresa, ja que l'enquesta feta per l'organisme constata que els factors que dificulten la sortida a l'exterior són diferents en la indústria, el comerç i els serveis [vegeu el gràfic].

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.