Política

Via de la concòrdia

L'ANC matisa el to i obre la cadena humana, sense renunciar al lema independentista, a la participació de totes les sensibilitats del catalanisme

Mascarell diu que diversos consellers volen anar-hi, i convida el PSC a sumar-s'hi

Després d'haver demanat la vigília que no hi anés ningú que no volgués ser comptat com a independentista, ahir l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va matisar el to i, en un comunicat, va obrir portes a la participació de tots els tarannàs del catalanisme perquè cap se senti exclòs de la cadena humana que organitza per la Diada. “La Via Catalana és una mobilització oberta a la pluralitat i transversalitat de la societat. El seu objectiu és sumar el màxim de sensibilitats al voltant de l'actual procés polític i fer-ne partícips les persones que volen sumar i construir un país millor”, relata la nota.

En un marcat to conciliador, i responent a les demandes que els últims dies i fins i tot ahir havien fet Unió, ICV i sectors del PSC perquè l'acció eixamplés mires cap al dret a decidir, l'ANC encoratja tothom a participar “amb les seves inquietuds polítiques, econòmiques i socials”. “Totes les sensibilitats i projectes respectuosos amb els drets humans caben dins el traçat establert”, conclou. Això sí, deixa clar que l'objectiu de la cadena és “esdevenir l'avantsala de la independència i fer que la consulta es dugui a terme tan aviat com sigui possible”, i que no pensa tocar el lema oficial de “Via Catalana cap a la Independència”. A més, es desmarca d'accions paral·leles més enllà del seu traçat, com ara la de Procés Constituent per envoltar la seu de La Caixa.

Poc abans de fer-se pública la nota, el cap de files d'ICV a Barcelona, Ricard Gomà, havia insistit des de Prada que calia trobar “l'encaix” en allò que defensen la majoria de forces, que és que “s'ha tancat l'etapa de l'autonomisme i el futur passa per l'autodeterminació”. “La millor manera d'afrontar la cadena és que sigui inclusiva i aglutini el conjunt de sensibilitats que se situen en l'escenari del dret a decidir”, troba, si bé aclareix que l'ANC “té dret a plantejar el lema que vulgui”. Des del mateix lloc, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, avançava la seva “predisposició” i la d'altres consellers a participar en la Via, tot i que deixava la decisió al consell executiu que es reunirà a final d'agost. ICV ja deia que “respectarà” la decisió del govern. Mascarell, a més, reflexionava que “seria bo” que el PSC, el seu antic partit, s'ho repensés i tant la militància com la direcció se sumessin a la Via.

Més contundent es mostrava el diputat d'ERC Joan Tardà, també des de la Universitat Catalana d'Estiu. “Se'ns en fot tres de la virolla, els debats estèrils i el bizantinisme”, deia respecte a la polèmica d'aquests dies. “Del que es tracta és de fer un èxit de la Via Catalana, i la resta és soroll que no ajuda, no ens en podem permetre el luxe”, reflexionava, mentre cridava a la mobilització. “A Madrid buscaran multiplicar per mil cada metre que no estigui ple”, avisava. ERC vol que aquest any es facin públiques la data i la pregunta de la consulta, ja que a partir de llavors “tot farà baixada”.

LA FRASE

A la societat hi ha un cert panxacontentisme i la república catalana no ens la duran a casa com unes pizzes
Joan Tardà
diputat d'erc al congrés

Cadena a les places de Gràcia

Coincidint amb les festes de Gràcia, ahir es va fer una cadena humana unint les places del barri. La via gracienca és una de les moltes prèvies que s'estan fent aquest estiu arreu de Catalunya i a l'estranger abans de la gran cadena humana que es farà l'Onze de Setembre i que anirà d'Alcanar al Pertús. La cadena de Gràcia va acabar amb un acte reivindicatiu a la plaça de Joanic. Una altra de les vies que es faran aquests dies serà la que l'Assemblea Nacional Catalana i la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró han dissenyat per dissabte que, en aquest cas, té la particularitat que serà submarina. Es farà a partir de dos quarts de cinc de la tarda a la mataronina platja de Varador, a tocar del port de la capital del Maresme. L'objectiu és configurar un gran cercle, des de la sorra de la platja i fins a uns quants metres mar endins.

D'altra banda, i segons va informar Vilaweb, el cantant Lluís Llach participarà en la Via Catalana el pròxim Onze de Setembre. Ho farà en un tram de les Terres de l'Ebre, els de menys ocupació, a petició seva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.