cultura

L'univers sexual romà

Arriba a l'Arqueològic de Tarragona l'exposició ‘El sexe a l'època romana', que s'adreça al públic adult i que desvela els aspectes més íntims dels romans

Els objectes i les pintures parlen de desinhibició,
però també de tabús
i doble moral

No era gaire diferent a la nostra. Prostitució, adulteri, homosexualitat, heterosexualitat, estratègies de seducció, transgressions i enganys també formaven part, i de manera important, de la vida sexual dels antics romans. Així ho evidencien les pintures, els objectes i els textos que es conserven. I una part d'aquest material s'aplega a l'exposició El sexe a l'època romana, que es pot veure fins al 29 de setembre al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). “Ens sorprendríem de veure la proximitat real de la nostra societat amb la romana”, apuntava el director del museu tarragoní, Francesc Tarrats, durant la inauguració.

“Les pintures i els objectes ens parlen de desinhibició i desenfrenament, però sabem que també hi havia tabús i doble moral”, apunten els organitzadors d'aquesta mostra que desvela els aspectes més íntims dels romans des dels temps de la República fins a l'oficialització del cristianisme el segle IV.

L'exposició, que s'adreça al públic adult, reuneix objectes religiosos i rituals, peces de la vida quotidiana i de l'àmbit domèstic conservades en museus catalans, reproduccions de pintures del moment –“sovint molt explícites”– i textos d'autors llatins. El conjunt dóna a conèixer l'univers sexual de l'antiga Roma: el sexe en el matrimoni, les relacions extramatrimonials –“Mentre no facis camí per terreny vedat, mentre t'abstinguis de casada, de vídua, de verge, de joves i de noiets de casa bona, estima qui vulguis”, apuntava Plaute–, l'art de la seducció i la sexualitat dels déus. Els textos de Plaute i d'altres autors, com ara Sèneca i Ovidi, amb l'obra Ars amandi (de l'any 2 aC), proposen consells per atreure la persona desitjada, tenir èxit en les relacions i fins i tot algunes recomanacions sobre les millors postures per practicar al llit (“aquella que tingui la cara molt maca, al llit s'ha de posar de cara”, apuntava Ovidi). I sembla que bona part d'aquests consells no han caducat amb el pas del temps.

Peces com la Venus de Badalona, el vas de Bílbilis (Calataiud), el fal·lus de Sasamón; la representació antropomorfa d'un fal·lus, procedent de Tàrraco, i un extens conjunt de llànties eròtiques criden l'atenció del visitant, “no només per la seva bellesa, sinó per la seva explicitat”.

La mostra, comissariada per Joan Mayné i Esther Gurri, es divideix en cinc àmbits. El primer, Sexe i matrimoni, està dedicat a les relacions entre homes i dones i la seva evolució al llarg del temps. El segon, Sexe, seducció i bellesa, parla de l'atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer, Pràctiques sexuals, descriu les diverses maneres de gaudir del sexe documentades en la societat romana.

Dels homes i dels Déus

Tot seguit, el visitant es trasllada del món al món dels déus: “I és que la sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans; Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodita, Príap i Bacus tenien les seves estratègies de seducció, les seves aventures, i els seus enganys i desenganys.” Finalment, l'exposició fa un repàs a Les pràctiques sexuals fora del matrimoni, incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals.

Aquesta és la primera exposició organitzada per l'Arqueoxarxa, que agrupa els principals museus d'arqueologia i jaciments museïtzats de Catalunya. Ha estat dirigida i coordinada pel Museu de Badalona –on es va presentar per primera vegada a l'abril, amb molt bon èxit de visitants– i ara comença la itinerància al MNAT. En els propers anys, l'exposició visitarà els museus membres de l'Arqueoxarxa: Museu de Gavà, Museu de la Noguera, MAC Empúries, Museu i Poblat de Ca n'Oliver, Museu Comarcal de l'Urgell, Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, Museu Salvador Vilaseca de Reus, MAC Barcelona i MAC Girona. I també el Museu de Granollers
i el Museu de Mataró.

D'altra banda, per als dies 18, 25 i 26 de setembre el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ha organitzat un cicle de conferències sobre la sexualitat dels antics romans a càrrec d'especialistes en el món clàssic.

LA FRASE

Mentre t'abstinguis de casada, de vídua, de verge, de joves i de noiets de casa bona, estima qui vulguis
Plaute
Autor llatí
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.