Política

Alcaldes contra díscols

Un grup d'edils del PSC afins a Navarro començarà a reunir-se al setembre per fer de contrapès als crítics

Balmón, Marín o Juli Fernández, entre d'altres, impulsen el ‘lobby'

Un grup d'alcaldes del PSC fidels a la direcció vol crear aquest setembre un “espai” propi per expressar les seves opinions i fer de contrapès als corrents crítics catalanistes. El poder municipal, majoritàriament de l'àrea metropolitana de Barcelona, vol donar un cop sobre la taula. “Ja n'hi ha prou. El discurs del partit ha d'arribar en millors condicions al nostre votant”, afirma amb contundència Antonio Balmón, l'alcalde de Cornellà i secretari d'Acció Política del PSC. “Algunes veus, sobretot d'alguns diputats al Parlament, no ajuden gens a expressar unes idees clares. Hem d'enfrontar-los”, avisa en declaracions a El Punt Avui. La primera reunió pot ser ja els dies posteriors a la Diada.

Els alcaldes socialistes guanyarien, doncs, influència política. No es limitaran a la gestió dels afers municipals. Balmón assenyala que donaran el seu “punt de vista” sobre qüestions de l'agenda nacional. El grup d'edils, impulsat per la direcció, estaria format per alcaldes de l'àrea metropolitana com Balmón, Núria Marín (l'Hospitalet), Núria Parlon (Santa Coloma) o Antonio Poveda (Sant Joan Despí), i, també, de referents al territori, com Juli Fernández (Palafrugell, a més de primer secretari del PSC a Girona), Josep Mayoral (Granollers, i cap de política municipal) o Xavier Amor (Pineda de Mar, i president de la Federació de Municipis de Catalunya). La llista es completa amb regidors de Terrassa, Sabadell o Tarragona. “Som les principals figures institucionals del partit”, reivindica Balmón, comparant-se amb el que ell creu excessiu pes, sobretot mediàtic, dels diputats díscols. No serà cap òrgan nou sinó més aviat un “espai de trobada periòdica” que s'autoconvocarà quan ho consideri oportú.

El lobby d'alcaldes no inclourà el lleidatà Àngel Ros, del Fòrum Cívic, ni l'exalcalde de Vilanova Joan Ignasi Elena, que impulsa el corrent Avancem. L'alcalde de Lleida afirma que la creació d'aquest grup seria “un fet gravíssim” i demana a la direcció que s'ho repensi. Tanmateix, Balmón respon que “alguns seria millor que estiguessin en silenci”, amb referència als díscols. Precisament ahir, en un article a El Periódico, Balmón va avisar que “hi ha gent que sobra” al PSC. L'afirmació va provocar una nova crisi al partit amb les protestes de Ros, Marina Geli i, fins i tot, Xavier Sabaté.

La direcció del PSC veu que cada decisió seva sobre el dret a decidir genera una o diverses rèpliques crítiques dels corrents crítics o d'exdiputats com Joaquim Nadal i Montserrat Tura. Els homes de Navarro pensen que, tot i que el PSC és favorable a una consulta sobre la independència, les crítiques dels catalanistes fan semblar-lo més proper als postulats del PP i C's. Ara Navarro comptarà amb els alcaldes afins per contrarestar-los.El líder del PSC, després de guanyar el darrer congrés per majoria però amb rivals que van plantar cara com Ros o Elena, va optar per una executiva de consens incloent la majoria de veus crítiques. Això ha provocat que cada reunió de la direcció acabi convertint-se en un debat a fons, trifulgues polítiques i declaracions a la premsa. De moment, ningú planteja la sortida dels crítics però està clar que l'equip de Navarro vol blindar el discurs del partit portes enfora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.