«Les golfes de pagès» recull com era la vida a Tivissa i als seus masos al principi del segle passat

Els autors lamenten que no se'ls deixés presentar el llibre durant les festes

«Són coses que passen als pobles, picabaralles polítiques, però no entenem per què se'ns va negar presentar el llibre en festes i promocionar-lo al programa d'actes», manifestava Carles Jardí, coautor de Les golfes de pagès (Cossetània, 2009). Així, per a Jardí els arguments del consistori, que va esgrimir que no disposava de cap espai municipal lliure per fer la presentació i que tenia totes les hores ocupades cada un dels dies de la setmana de festes, no servixen. «La programació dels actes festius no omplin, de cap de les maneres, tot el temps del dia, ni tots i cada un dels espais i locals», afegia Jardí.

Així, finalment, el llibre va ser presentat ahir al Casal Cultural de Tivissa. La presentació va anar a càrrec del president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Josep Solé, i de l'historiador Albert Manent. Les golfes de pagès és la segona incursió al passat de Tivissa que fan Domènec i Carles Jardí, després que el 2002 publiquessen A Tivissa canten missa... El llibre és un treball etnogràfic que aborda la vida quotidiana de Tivissa al principi del segle XX, amb algun retrocés puntual al 1890. «L'hem batejat com Les golfes de pagès, perquè moltes de les coses que expliquem surten després d'haver remenat a les golfes i haver trobat estris que avui dia no es fan servir, com ara un porgador o altres andròmines», argumenta Jardí. El llibre aborda temàtiques tan diverses com la vida als masos, les feines al camp, els jocs o l'ensenyament a l'escola. També inclou un recull de cançons i poesies tivissanes. «Tota la informació que oferim l'hem contrastada amb la que han publicat altres autors», afegix Jardí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.