Societat

Habitatge

Arran Girona obrirà un casal de joves a l'edifici ocupat

El col·lectiu independentista s'ha fet seu un bloc al Barri Vell i l'utilitzarà com a centre cultural a partir del 7 de setembre

Els ‘inquilins' afirmen que l'amo els va dir que no li importava què hi fan

El col·lectiu independentista Arran (antic Maulets) preveu obrir el dissabte 7 de setembre un casal de joves a l'edifici que va ocupar fa un mes i mig al carrer Sant Josep de Girona, al Barri Vell. Una vintena de membres d'Arran treballen per arreglar l'espai –baixos i tres plantes– i destinar-lo a un centre cultural i punt de trobada “per a les entitats”. Pretenen que el nou casal 4 Rius sigui “un punt de referència dels joves independentistes de la ciutat”.

Arran va fer pública l'ocupació del bloc el 17 de juliol. Alguns dels seus membres hi van dormir durant quinze dies, però ara només hi van unes hores a treure runa i condicionar-ho com a futur espai per a joves i punt de trobada d'entitats.

Els joves ocupants –de 16 a 25 anys– han explicat que el mateix 17 de juliol el propietari de l'edifici els va fer saber que no li importava què hi fan i els va dir que li era indiferent si eren a casa seva sense permís. No saben, però, si l'amo els ha denunciat als Mossos. La policia no ha identificat cap dels inquilins, expliquen. El col·lectiu Arran va avisar els veïns que ocuparien l'edifici i, tot i que encara no hi ha activitat regular, afirmen que no hi ha hagut “tensions”.

A partir del 7 de setembre, el Casal 4 Rius obrirà al vespre de dijous a dissabte. S'hi accedirà per una porta tapiada. Els ocupants hi volen vendre begudes a baix preu. A Girona ja hi ha ocupacions de joves a Kan Kolmo (carrer del Carme) i Can Rusk (Pont Major).

LA FRASE

Sabem que algun dia ens poden fotre a fora, però la ciutat no té llocs d'oci pensats pels joves i per als joves
Membre d'Arran Girona

LA DATA

18.07.13
és la data
en què Arran va oficialitzar l'ocupació del bloc del carrer Sant Josep, darrere l'ajuntament de Girona.

“Ocupacions ocultes” a la ciutat

Els membres més actius d'Arran diuen que, abans de començar l'ocupació, s'havien plantejat anar de lloguer. “No hi ha espais ni lloguers assequibles per als joves”, afirmen. Els ocupants assenyalen que, amb la seva acció, volen denunciar l'ordenança de civilitat del govern de Girona, que consideren que “privatitza l'oci i l'esbarjo”. Abans de decidir-se pel bloc del carrer Sant Josep, on va néixer l'escultor gironí Ricard Guinó, els joves asseguren que van constatar que hi ha moltes “ocupacions ocultes” a Girona. Els joves s'han connectat a la llum, però no tenen aigua.

A les parets, els membres d'Arran han escrit, entre d'altres, un poema del valencià Vicent Andrés Estellés: “Allò que val és la consciència / de no ser res si no s'és poble. / I tu, greument, has escollit. / Després del teu silenci estricte, / camines decididament.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.