Política

Rajoy respondrà a Mas oferint diàleg i fórmules per esquivar la consulta

El president espanyol insistirà en la carta que la convocatòria no és possible legalment, però no tancarà les portes per tornar la pilota a la teulada catalana

El president espanyol, Mariano Rajoy, busca fórmules perquè de la resposta al president Mas en relació amb la possibilitat que Catalunya faci una consulta no se'n desprengui que l'executiu estatal dóna un altre cop de porta a les aspiracions dels catalans. Conscient del que va passar ara fa un any amb el pacte fiscal, Rajoy buscarà en la rèplica a Mas el difícil equilibri que suposa continuar insistint que no és legalment possible, ja que no està previst en la Constitució, que Catalunya faci una consulta sobre la independència amb una oferta de diàleg per trobar un nou encaix, l'enèsim, entre Catalunya i Espanya.

Rajoy ha fet aquestes darreres setmanes diverses consultes sobre la situació que es viu a Catalunya i, tot i que a hores d'ara ja té clara la resposta, ha considerat poc prudent enviar-la a Mas abans de la Diada. En la contesta que Mas podria rebre aquest mateix setembre, i que Rajoy respondrà de forma breu i sense cap documentació afegida –com va fer Mas enviant-li diversos informes–, el president espanyol no proposarà cap alternativa concreta, però insistirà en la via del diàleg. Rajoy vol evitar un altre episodi com el del setembre del 2012 i que el president català pugui dir que hi ha hagut un “no” rotund. “D'aquesta manera, deixant clar que la consulta no es pot fer però que hi ha voluntat d'entesa, la pilota tornarà a ser a la teulada de Mas, i haurà de ser ell qui digui que no en vol parlar”, han reconegut fonts del PP coneixedores de la decisió.

No hi haurà cap proposta de crear una comissió, de concertar una trobada o de fixar calendaris, però en el text el president de l'executiu espanyol vol deixar clara la disponibilitat d'arribar a acords per “rebaixar la tensió” que es viu actualment entre els dos governs arran d'aquesta qüestió.

Amb aquesta estratègia, els populars no pretenen només destensar la relació, sinó també probablement crear divisió d'opinions a les files del govern català entre els partidaris d'asseure's i reconduir la situació i aquells que, com ha expressat el president en reiterades ocasions darrerament, consideren que “no hi ha marxa enrere”.

Tensions internes

Justament, des de l'entorn de Rajoy, que és a Sant Petersburg participant en la cimera del G-20, atribuïen les paraules de Mas, que situava unes hipotètiques eleccions plebiscitàries el 2016, a l'embolic en què consideren que està immers el govern i a les tensions que sostenen que CDC manté amb UDC però també amb ERC com a conseqüència del procés sobiranista. Tot i estar molt pendents dels moviments que fan la Generalitat, el Parlament i la societat civil, des de La Moncloa alertaven que el president espanyol no contestarà cada pas que es faci a Catalunya.

Aixecaran peatges per la Via Catalana

Amb motiu de la Via Catalana, Abertis i el Servei Català del Trànsit han pactat que es pugui circular de forma gratuïta en alguns trams de l'autopista AP-7, tant del sud com del nord, i també de la C-32 al pas pel Maresme. En tots els casos, l'aixecament dels peatges es faria entre la una del migdia i les set de la tarda. Fonts d'Abertis van precisar que la gratuïtat s'aplicarà en funció de les recomanacions que els Mossos d'Esquadra donin als conductors dels vehicles que pretenen circular per les carreteres tallades per poder fer la cadena, i que són l'N-II de la Jonquera a Molins de Rei i l'N-340 de Molins de Rei a les Terres de l'Ebre. Quan la policia catalana decideixi tallar el trànsit en aquestes vies, es permetrà el pas gratuït per l'autopista corresponent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.