Política

Rajoy força “l'exili” de la cadena humana de Vinaròs

El govern espanyol prohibeix la convocatòria per “problemes de trànsit” i ACPV la trasllada a Alcanar

Tampoc autoritza la cita de hui al monument a la cultura catalana de Guardamar

El govern espanyol s'ha decidit finalment a atacar de manera directa la Via Catalana. I ho ha fet pel punt més feble de la convocatòria: el País Valencià, on ha prohibit expressament els actes de suport a la proposta de l'ANC que s'havien convocat per hui a Guardamar a les 17.07 hores al voltant del monument a la cultura catalana, i per demà a Vinaròs, terme municipal en què la Cadena Humana Valenciana per la Llengua i la Llibertat i la Via Catalana s'han d'unir a través de les mans del compositor valencià Carles Santos i el cantautor Lluís Llach en un gest simbòlic de germanor.

Això no obstant, Acció Cultural del País Valencià, que ha coordinat juntament amb altres entitats l'acte de Vinaròs, ha decidit mantenir la convocatòria, però la traslladarà a Alcanar com a “denúncia de la censura i de defensa de la democràcia i dels drets de reunió i manifestació” i afegirà al lema de la convocatòria “en l'exili”. L'entitat, presidida durant anys per Eliseu Climent, també va anunciar que recorrerà davant dels tribunals contra la decisió de la sotsdelegació del govern de Castelló de la Plana, ja que considera que els arguments utilitzats per prohibir l'acte no tenen fonament i que obeeixen exclusivament a motius “polítics”.

Des de la direcció d'ACPV, es va explicar que s'havia sol·licitat permís el 12 d'agost passat i que fa una setmana van rebre una telefonada de la sotsdelegació del govern espanyol a Castelló, en què s'informava que no hi havia cap problema per celebrar la convocatòria. Per això, ahir la sorpresa va ser grandíssima en rebre una telefonada en què se'ls informava de la prohibició de la cadena per “problemes de trànsit”.

Informe tècnic

L'organisme dirigit per David Barelles va remetre a l'informe emès per la Guàrdia Civil, que considera que la iniciativa provocaria el “col·lapse de l'N-340”. “L'únic desviament alternatiu possible està ple d'encreuaments, finques particulars, negocis d'hostaleria, comerços i indústries, amb un trànsit elevat de vehicles i persones en horari de finalització de jornada laboral”, es pot llegir en l'escrit.

Un altre dels inconvenients que assenyala l'informe és que, com que és una concentració longitudinal i contínua, “no es podria garantir amb plenitud la deguda protecció als participants”, ja que les retencions que es crearien “podrien generar nerviosisme i irritació entre els conductors i originar alteracions de l'ordre públic”.

ACPV va subratllar els intents per arribar amb el govern espanyol a una solució alternativa que permeta l'eliminació dels problemes de trànsit i que, al mateix temps, respecte
el dret de manifestació i d'expressió. Segons va explicar, però, no va ser possible perquè no hi va haver voluntat de diàleg per part de les sotsdelegacions. “Tot això ens fa pensar que la decisió de la prohibició està motivada políticament”, van explicar. Cal recordar que diversos càrrecs del PP valencià han mostrat el seu malestar per la convocatòria. L'últim, el president Alberto Fabra durant la cloenda de l'escola d'estiu del PP, a Gandia.

Acció Cultural del País Valencià també va criticar l'escàs marge d'actuació que els va deixar una comunicació tan sobtada, “amb menys de dos dies d'antelació”. “La decisió de l'executiu col·loca l'organització en una situació de clara indefensió jurídica, perquè, encara que és possible presentar un recurs, és evident que la resposta arribarà després de la realització de l'acte”, van explicar. Amb tot, l'entitat anuncia que presentarà recurs a la prohibició.

No admetrem que des de fora ens diguen què som i què hem de fer. No tolerarem ingerències
Estem totalment en contra de qualsevol cadena humana que pretenga trencar la unitat d'Espanya
La cadena humana s'ha desautoritzat exclusivament per qüestions de seguretat
Serafín Castellano
secretari general PP valencià

S'ajorna la reforma de l'Estatut

L'anunci de la prohibició dels actes de suport a la Via Catalana va coincidir amb la sol·licitud del govern valencià perquè s'ajorne el debat sobre la reforma de l'Estatut que està previst realitzar hui en el ple del Congrés dels Diputats. L'executiu de Fabra ha optat per aquesta “maniobra”, ja que tot indica que el grup parlamentari del PP s'oposarà a la modificació –aprovada per unanimitat a les Corts Valencianes– que ha sol·licitat una millora del finançament del País Valencià atenent el pes poblacional. El govern de Fabra argumenta que la unirà a la que vol aprovar per reduir el nombre de diputats a les Corts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.