Política

Primers actes reivindicatius, durant la vigília de la Diada

CiU i ERC proclamen al Fossar de les Moreres que ningú pot impedir que el poble català decideixi el seu futur

L'ANC organitza a Sabadell una cadena de llum per la independència

La Cursa per la Llibertat enllaça Lleida amb la Via Catalana

Els actes per commemorà la Diada ja van començar ahir a la nit en més d'un centenars de localitats del país. CiU, ERC i altres partits independentistes com SI i Reagrupament han homenatjat aquest dimarts a la nit els combatents abatuts durant el setge de Barcelona del 1714 al Fossar de les Moreres. En canvi l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) va organitzar a Sabadell una Cadena de llum per la independència que va recórrer el centre de la ciutat.

En la tradicional vetlla al Fossar de les Moreres, les tres formacions que donen suport al govern, CDC, UDC i ERC, han proclamat que Catalunya ja no pot esperar més a decidir el seu futur, que ningú ho pot impedir i que el poble català serà consultat. Així de contundents han estat tots els dirigents que han pres la paraula a l'escenari del Fossar, tradicional punt de trobada dels independentistes.

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ha dit que Catalunya recuperarà a les urnes la llibertat que va perdre per les armes i ha assegurat que la Via Catalana d'aquest Onze de Setembre serà una “gran onada de llibertat” que recorrerà tot el país, com ho va fer la campana de la Independència dels Estats Units quan les excolònies britàniques es van emancipar. Rull ha volgut transmetre optimisme als presents, recordant que Catalunya se n'ha sortit de molts entrebancs com un sol poble i que ara ho farà més que mai.

Qui ha sorprès més per la seva contundència ha estat el secretari d'Universitats i dirigent d'UDC, Antoni Castellà, que ha assegurat que ningú pararà Catalunya en la seva voluntat de fer la consulta per la independència. Si s'arribés a impedir, ha dit, es farien unes eleccions plebiscitàries i una declaració unilateral d'independència per part del Parlament.

Fent un repàs històric de les vicissituds del catalanisme des de finals del segle XIX, Castellà ha recordat que ja el 1963 Unió va establir que si la confederació amb Espanya no era possible per la manca de voluntat de l'estat, l'única opció viable seria la independència total de Catalunya. Després d'intentar reformar l'estat, als catalans, ha dit, ja se'ls “ha acabat la paciència”, i per això “Catalunya ja no demana, ara decideix” i la Via Catalana serà una gran oportunitat per explicar-ho al món. Contra el discurs de la por, ha acabat, ha assegurat que Catalunya serà el 29è estat de la Unió Europea.

ERC també ha fet el seu tradicional homenatge als herois catalans i la seva portaveu, Anna Simó, ha recordat que la multitudinària manifestació de l'any passat “va canviar el rumb de la història” i el “full de ruta de la legislatura”. Per ella, la cadena humana d'aquest dimecres serà una demostració al món que no hi ha marxa enrere i que el 2014 s'ha d'exercir el dret a l'autodeterminació que tants cops ha proclamat el Parlament.

El portaveu dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, ha dit que no es pot esperar més el referèndum i que no cal demanar permís a Madrid per fer-lo, sinó simplement demanar respecte pel resultat.

Cadena de llum per la independència a Sabadell

L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) va organitzar a Sabadell aquest dimarts a la nit una Cadena de llum per la independència que va recórrer el centre de la ciutat. L'acte va fusionar “estelades de llum” amb una “cadena humana”, dos “conceptes” que al llarg d'aquest dies han esta presents a diversos indrets de Catalunya.

L'acte va començar sobre a les 20:15 amb l'encesa de les torxes i durant mitja hora els 3.500 participants van romandre encadenats. Posteriorment, es va iniciar una marxa d'uns 2,6 km fins arribar a la plaça de l'Ajuntament, on Roc Casagran i Núria Martínez va fer una lectura de poemes.

Cursa per la Llibertat a Lleida

La ciutat de Lleida ha donat aquesta nit la sortida a la Cursa per la Llibertat, una cursa de relleus no competitiva que unirà la capital del Segrià amb la Via Catalana cap a la independència que se celebrarà aquest dimecres. Està previst que hi prenguin part un total de 163 corredors, que s'aniran afegint durant el recorregut de 135 quilòmetres que, després de passar per diferents municipis, finalitzarà a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), abans de l'inici de la cadena humana. Prèviament, s'ha dut a terme una marxa de torxes que ha partit de l'antic convent del Roser –símbol de la resistència de Lleida el 1707 durant el setge de les tropes de Felip V– i que ha finalitzat a la Seu Vella i en la qual han participat unes 2.000 persones.

Un representant de l'Assemblea de l'ANC del Segrià, Pep Mòdol, ha explicat que l'objectiu de la cursa, a més de fer pa palès que Lleida també serà a la Via Catalana tot i que aquesta no passi per comarques lleidatanes, és fer arribar a la cadena humana el llegat que va suposar la resistència de la capital del Segrià el 1707 davant les tropes felipistes. Abans de l'inici s'ha llegit un manifest reclamant la celebració d'una consulta el 2014.

La cursa ha sortit de l'edifici del Roser a tres quarts de deu de la nit on, abans d'iniciar la marxa, els participants han recollit 'el Llegat' en forma de testimoni. Després d'un recorregut urbà per l'interior de la capital del Segrià, la cursa passarà per les localitats d'Albatàrrec, Montoliu, Sudanell, Sunyer, Sarroca de Lleida, Llardecans, Maials, Flix, Ascó, Vinebre, Garcia, Mora la Nova, Mora d'Ebre, Benissanet, Miravet, Rasquera, el Perelló i està previst que arribi a l'Ametlla de Mar passades les tres de la tarda de dimecres, on els participants de la marxa tenen assignat el tram de la Via Catalana en què prendran part.

Els 135 quilòmetres de recorregut s'han dividit en trams d'uns 2.000 metres, que recorreran, de quatre en quatre, els participants inscrits, d'acord amb el tram que hagin escollit. Els corredors duran una còpia del Llegat, que deixaran com a record en cadascuna de les poblacions per on passi la cursa. Els participants no només seran de Lleida si no que també prendran part en els relleus gent de la resta de poblacions per on transcorri la cursa.

Pedalant a la Via Catalana

Altrament, el col·lectiu Muntadors de Pollastres Grossos (MPG) de les Borges Blanques ha organitzat una pedalada semi-noctura en BTT que sortirà a les tres d'aquesta matinada de Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell) i que també portarà els seus participants a la Via Catalana, en concret fins la població de Creixell (Tarragonès), on tenen previst arribar cap al migdia de dimecres, després de passar les localitats de Torregrossa (Pla d'Urgell), les Borges Blanques, l'Albi (Garrigues), Vimbodí (Conca de Barberà), l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), Montblanc, Lilla (Conca de Barberà), Valls, Nulles (Alt Camp), Renau (Tarragonès), el Catllar (Tarragonès) i l'Ardenya (Tarragonès).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.