Política

Atac feixista a la delegació de la Generalitat a Madrid

Un grup d'estètica neonazi va irrompre per la força a la seu del govern quan s'hi estava celebrant l'acte institucional de la Diada

L'assalt va provocar ferits per empentes i pel llançament de gas irritant

Por, desconcert, indignació, col·lapse, ferits... Una quinzena de feixistes van irrompre ahir amb actitud intimidatòria i desafiant en l'acte protocol·lari que se celebrava amb motiu de la Diada a la delegació del govern de la Generalitat a Madrid. “En algun moment vaig arribar a pensar que en passaria una de molt grossa”, confessava una jove assistent. “Eren uns veritables energúmens; uns perdonavides”, relatava un altre dels presents. Alguns intentaven camuflar-se amb mocadors, però la majoria anaven amb la cara descoberta quan van entrar a la sala d'actes de Blanquerna exhibint banderes i símbols de la ultradreta i repetint el càntic: “No ens enganyen, Catalunya és Espanya.”

L'aparició va anar precedida de la destrossa del mobiliari que els vàndals anaven trobant al seu pas i de cops i empentes a alguns dels assistents –entre els quals, el diputat de CiU Josep Sánchez Llibre– per tal d'obrir-se un passadís fins a l'escenari, on el delegat de la Generalitat a Madrid, Josep Maria Bosch –que s'estrenava en el càrrec–, estava fent el discurs institucional. A la primera fila, una nodrida representació de diputats i senadors de CiU i el PSC.

Enmig de la cridòria i de l'ensurt generalitzat, el grup d'estètica neonazi va llançar la bandera catalana a terra i va rebregar el micròfon, mentre insistia en els càntics i feia onejar banderes preconstitucionals i símbols feixistes.

Gas i ferits

Abans de fugir, van llançar gas irritant, fet que va generar una estampida dels assistents i, sobretot, va provocar intoxicacions lleus. “Vaig notar una cremor molta forta”, relatava la diputada del PSC Teresa Cunillera. “He notat una picor tremenda als ulls”, explicava María Isabel, una xilena filla de catalans; Dolores, la seva acompanyant, una madrilenya –“admiradora de Catalunya”– que diu que sol participar en els actes a Blanquerna, assegurava que se'ls tallava l'alè. “Entre una cosa i l'altra, hem passat por”, relataven. “Venim sovint i mai no ens hauríem imaginat que viuríem una situació així”, concloïen.

Situacions tenses

Un dels moments més tensos es va produir quan el diputat Sánchez Llibre va rebre una empenta i va fer el gest de voler defensar-se. Dos diputats del PSC –Cunillera i Roman Ruiz– el van ajudar perquè no caigués i, sobretot, van intentar evitar que la situació és desbordés. “Només n'havia vist dos o tres, i no m'imaginava que fossin tants. Era feixisme pur i dur, i no vaig poder evitar el gest instintiu de plantar-los cara.” El dirigent d'Unió admetia que va sentir molta ràbia i impotència: “He estat a punt d'actuar sense pensar.” Finalment, el públic –una vuitantena de persones– va mantenir-se serè confiant que el grup feixista acabaria l'exhibició i marxaria. I així va ser, però abans van voler deixar l'última empremta llançant el gas, fet que va obligar a desallotjar la sala i a atendre alguns dels afectats, entre els quals, una nena de 8 anys i algunes persones grans. Alguns van ser traslladats a l'hospital. També va quedar ferit un treballador de TV3, però en el seu cas a conseqüència dels cops i les empentes d'un assaltant.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va posar-se en contacte amb Sánchez Llibre per conèixer l'abast de l'atac tot garantint que es buscarien els autors. Ahir a la nit algunes fonts apuntaven que se n'havia identificat més d'un, si bé a última hora no hi havia hagut cap detenció.

Ha estat tot molt sobtat. En aquell moment no he tingut por, però ara quan hi penso en tinc més
Teresa Cunillera
diputada del psc
És un fet marginal que l'únic que fa és fer-nos més forts en la idea que l'única via és el diàleg
Josep Maria Bosch
delegat de la generalitat
M'han provocat ràbia i impotència. Eren uns veritables energúmens; feixisme pur i dur
Josep Sánchez Llibre
portaveu adjunt de ciu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.