Societat

El petit Ferran Adrià

Un conte il·lustrat acosta als infants alguns aspectes desconeguts de la vida i la feina del reconegut creador d'El Bulli

Els beneficis de les vendes de ‘De gran vull ser... cuiner!' es destinen íntegrament al Casal dels Infants

“S'obre el teló: hi ha una cuina immensa [...]. És un laboratori de receptes extraordinàries!” Així comença Ferran Adrià. De gran vull ser... cuiner! (editorial Efadós), el llibre que explica la vida i la feina del cuiner català d'una manera amena i entenedora per als infants. És una de les novetats de la Setmana del Llibre en Català, i els beneficis que s'aconsegueixin amb les vendes es destinaran íntegrament al Casal dels Infants, una entitat que atén més de 5.900 menors i les seves famílies, i que des del cor del Raval, a Barcelona, on va néixer fa 30 anys, ha estès la seva acció a la Mina-Besòs, Sant Roc (Badalona), Santa Coloma de Gramenet i Salt.

A Ferran Adrià, de petit, li agradava anar en patinet, xutar una pilota i mastegar regalèssia. Recorda com, per la revetlla de Sant Joan, engalanaven el carrer on vivia, a l'Hospitalet, i “es convertia en el lloc més bonic de la Terra”. Es va guanyar els primers calerons rentant plats i assegura que, sense adonar-se'n, es va convertir en cuiner. “Sabem molt de l'èxit adult de Ferran Adrià, però busquem què podria interessar els petits lectors”, explica l'autora del text, Meritxell Martí.

L'escriptora destaca el caràcter amable d'Adrià, tot i que diu que al principi el va descol·locar, perquè el perfil que ella buscava està allunyat de les entrevistes habituals que es fan al geni de la cuina. “Preguntar-li si li agradaven les llaminadures podria semblar una mica poca-solta –recorda Martí–, però és el que interessa els nens.” Per cert, el cuiner confessa que no en menjava gaires, de llaminadures.

Malgrat que, de projectes, no n'hi falten, Ferran Adrià va dir que sí a la proposta de protagonitzar un llibre il·lustrat per a nens sobre la seva vida en una col·lecció en què també hi ha les biografies del cantautor Lluís Llach, el meteoròleg Tomàs Molina i l'exalcalde Pasqual Maragall. “Acostar la cuina als nens té el seu punt divertit –reconeix–. I potser aquí hi ha un Ferran Adrià que poques vegades arriba a la gent.” No és precisament l'Adrià famós a tot el món, premiat mil cops per El Bulli del cap de Creus, ni el de les conferències a les universitats més prestigioses... És el que admet que, malgrat les estrelles Michelin, el que el fa feliç de veritat és “passar-s'ho bé treballant”. També va dir que sí al projecte pel seu caràcter solidari. “Al Casal dels Infants treballen molt bé i amb moltes ganes. Són un mirall en què tots ens hauríem de mirar”, diu. Conscient de la situació vulnerable de moltes famílies, fa temps que Adrià col·labora amb l'entitat. Des de l'any 2011, participa en el projecte Tapa Solidària i el juny passat va protagonitzar l'espectacle gastronòmic Ferran Adrià i la fàbrica de menjar solidari, a l'Auditori de Barcelona.

“La relació amb en Ferran, que ve de lluny, facilita crear noves aliances, com amb l'editorial, i permet donar més possibilitats d'èxit als infants quan siguin grans”, deia ahir el director de relacions ciutadanes del casal, Enric Canet. Pel que fa a la biografia del cuiner, Canet destaca que precisament el casal treballa perquè “els nens i les nenes formin part d'un barri acollidor i d'una família que en té cura i els protegeix, com va tenir en Ferran”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.