Política

El president insta a donar una “resposta de país”

Mas vol aprofitar el debat de política general del dia 25 per construir amb la resta de partits un front “ferm i serè”

Duran apel·la al diàleg i Junqueras aposta per “trobar el nostre propi camí”

L'hora de la política, tants cops reclamada, ha arribat, no gaire puntual, a l'escena política catalana. La negativa del govern espanyol a donar permís per celebrar una consulta i el clam ciutadà de la Diada Nacional ha obligat el president de la Generalitat, Artur Mas, a reforçar el full de ruta i a buscar una “resposta de país”.

En un acte a Arenys de Munt i poques hores abans que es conegués de manera oficial el contingut de la carta del president Mariano Rajoy, Mas ja va avançar que demanarà el suport dels diferents grups parlamentaris per construir una posició “conjunta, unitària, ferma i serena” que doni resposta a les demandes ciutadanes expressades al carrer l'Onze de Setembre.

Amb aquest objectiu va fer una crida a les formacions que s'han expressat a favor del dret a decidir perquè en el debat de política general que s'ha de celebrar el 25 de setembre en el Parlament uneixin esforços. CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP són les formacions que, a priori, estan cridades a defensar la celebració d'una consulta, tal com han manifestat els darrers mesos, tot i que amb matisos, sobretot pel que fa al grup socialista, que sempre s'ha mantingut a favor que la consulta es faci amb el vistiplau de l'Estat.

Amb aquesta crida el president Mas vol que el que fins ara ha estat un clam al carrer es traslladi ara al màxim òrgan de representació ciutadana, el Parlament. La resposta, va avançar el cap de l'executiu català, ha d'estar a l'altura del clam popular. Tant CiU com ERC han reclamat de manera reiterada al govern espanyol que no s'escudi en la Constitució per negar la celebració de la consulta, ja que a parer d'aquestes formacions hi ha espai perquè d'acord amb el text de la Carta Magna es pugui celebrar un referèndum. “Si el govern espanyol ignora el clam per poder votar, si s'empara amb falses limitacions jurídiques per dilatar-ho, caldrà trobar el nostre propi camí”, sentenciava el cap de files d'ERC, Oriol Junqueras.

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, després de constatar que la resposta “no és la que la societat catalana espera”, és del parer que tampoc “tanca portes” i reitera la legalitat d'una consulta en el marc de la Constitució. “Crec que s'ha de prendre seriosament l'actitud de diàleg, però sense ingenuïtat”, alertava el dirigent des de les xarxes socials.El líder d'ICV, Joan Herrera, creu, en canvi, que Rajoy “no ha entès res” i va criticar el “dèficit democràtic” del govern.

La carta de Rajoy desencadenarà els pròxims dies una agenda política atapeïda que començarà dilluns amb una reunió de la Comissió del Dret a Decidir, la intervenció del president del Consell Assessor, Carles Viver Pi i Sunyer, i el manifest del Pacte Nacional del Dret a Decidir, en el qual es podria incorporar el PSC. El resultat de totes aquestes trobades haurà de cristal·litzar en el debat del dia 25 com a resposta a la missiva de Rajoy.

L'Assemblea Nacional Catalana ahir va apressar el govern a enllestir la llei catalana de consultes per poder convocar els ciutadans a les urnes.

El PSC vol que la Corona actuï d'àrbitre en el conflicte

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va tornar a sorprendre ahir amb unes declaracions en què va defensar que la Corona actuï de “mediadora” per desbloquejar el conflicte. Per Navarro seria bo que el rei liderés “la segona transició democràtica, protagonitzada pels partits” que necessita la societat. El líder socialista, que va fer aquestes declaracions abans de conèixer el contingut de la carta de Rajoy, va dir que dubtava que el president espanyol acceptés“alegrement” les peticions que li arribaven des de Catalunya, i per això creia que cal “negociar, buscar aliats i persones que puguin intervenir en el procés”.

Aliats però difícils de trobar. Navarro es trobarà avui amb el primer secretari del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, en la tradicional Festa de la Rosa, a Gavà. Els socialistes catalans esperen un gest del PSOE en el reconeixement de Catalunya que vagi més enllà del federalisme que propugna la declaració de Granada. Rubalcaba ha descartat una consulta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.