Política

Ciència

L'ocellet piulador també s'enllaça

Científics mallorquins utilitzen els tuits geolocalitzats per dibuixar el mapa de la manifestació i certificar que es va omplir tot el recorregut

Ara volen usar les dades per saber la procedència de la gent que va formar la cadena

Per misteris dels algoritmes secrets que utilitza, la Via Catalana no va arribar a ser un dels temes del moment a Twitter durant la Diada. Amb tot, les piulades que en parlaven no se les ha endut el vent, ja que científics mallorquins les han recuperat per ubicar-les sobre el terreny i traçar un mapa de la manifestació. Com era d'esperar, el resultat s'ajusta perfectament al recorregut de la cadena humana i mostra que no hi va haver buits.

Investigadors de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (Ifisc) de Palma han trobat uns 175.000 tuits que incloïen una expressió o etiqueta relativa a la Via Catalana. D'aquests, un miler, aproximadament, s'havien escrit permetent que es geolocalitzessin. Quan van col·locar aquestes piulades al mapa, els científics van obtenir com a resultat una imatge que concorda amb qualsevol dels gràfics que aquests dies s'han estat publicant amb el recorregut de la protesta. A més, l'equip dirigit pel físic del CSIC Pere Colet va disgregar les piulades segons les franges horàries, de manera que en els trams propers a les 17.14 h el resultat sortia ben definit, i durant el matí i el vespre es difuminava molt més pel territori.

“Sense valoracions ni estimacions, només amb les dades de Twitter, hem aconseguit una imatge del recorregut de la cadena que no es pot aconseguir des d'un satèl·lit, perquè no es veuria la gent, ni des d'un avió, perquè no abasta tot el recorregut”, explica Colet. Ara els investigadors continuaran treballant amb les dades per mirar de determinar, pel mateix sistema, de quines zones provenia la gent que va piular a la Via.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.