Política

El PSC i el PSOE s'aferren al federalisme com a única via

Rubalcaba i Navarro fan pinya i ofereixen el projecte socialista als que vulguin “alliberar-se dels extrems”

El líder del PSOE obvia la consulta però recorda que una reforma constitucional es vota

Fa un any, Alfredo Pérez Rubalcaba va fer el sord a les demandes del PSC perquè el PSOE abracés la causa federalista. Ahir, en el mateix escenari, la Festa de la Rosa, el secretari general del PSOE gairebé no va parlar de res més.

Quatre dies després de la Diada i davant l'èxit de la Via Catalana, el dirigent socialista i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, van voler donar una imatge ferma en defensa del model federal com a única via “possible i factible” que resolgui l'encaix de Catalunya amb Espanya. Un projecte que Rubalcaba va oferir a tots aquells ciutadans que “es vulguin alliberar de la pressió dels extrems”, és a dir, el centralisme del govern del PP i l'independentisme del govern de CiU i ERC, que ha creat “una crisi territorial en tota regla”, va assenyalar.

Granada, el consens

Més convençuts que mai del projecte federal que comparteixen, malgrat no fer-ho al 100% –Navarro es va referir a la Declaració de Granada com un document de consens fruit de la discussió i el diàleg–, els dos dirigents també van coincidir a l'hora de qualificar la independència de sinònim de “ruptura amb Espanya, amb Europa i també dins de Catalunya”, va alertar Rubalcaba. Navarro va demanar al seu homòleg en el PSOE que s'avanci. “Si un govern no actua, l'oposició ha d'agafar les regnes.” També es va referir a la carta que Rajoy va enviar al president Artur Mas. “Ja que diuen que deixa les portes obertes, jo li n'obro una: que vingui amb nosaltres a canviar la Constitució”, li va demanar, amb l'objectiu de posar punt final a un any d'immobilisme.

Rubalcaba va ser l'encarregat ahir de discernir el model federal que ofereix com a resposta a la crisi territorial i a l'immobilisme “terrible” de Rajoy. Un canvi que, segons el líder del PSOE, estarà basat en el respecte, la claredat competencial, la justícia, la igualtat i la lleialtat. I com a exemple es va tornar a al·ludir en un escenari socialista al model federal alemany. “El que no volem és la ruptura”, reiterava una vegada i una altra el secretari del PSOE, mentre se sentien crits a favor d'una “república federal” entre el públic assistent a l'acte, celebrat a la Pineda de Gavà.

Però el debat a hores d'ara latent sobre el dret a decidir va ser, en canvi, un dels grans absents en els parlaments dels dirigents socialistes. Poques paraules hi va dedicar Navarro, excepte les més repetides pel PSC. “Volem una consulta acordada i dins de la legalitat”, repetia amb un missatge que, igual que el de Rubalcaba, va transmetre la idea que no hi haurà ni s'acceptaran més canvis ni matisos.

On queda, doncs, el dret a decidir del PSC? Rubalcaba, que s'ha mostrat contrari a deixar fer una consulta sobre la independència de Catalunya, en va donar pistes. “Els socialistes som democràtics” i remarcava la idea amb un missatge que, tot i ser obvi, ja aventurava el tipus de consulta a la qual el PSOE donaria suport. “Apostem per un gran pacte [amb referència a la reforma constitucional a què obligaria la implantació d'un sistema federal] que hauria de ser aprovat pels ciutadans.” Després va cloure el discurs instant els companys a treballar en el projecte, i “a defensar la pluralitat i la convivència a Catalunya i a Espanya”. “Fa 30 anys ho vam fer”, va exclamar.

El socialisme reivindica drets, no mercaderies
Pere Navarro
primer secretari del psc
Mas va endarrere i endavant i porta Catalunya a un carreró sense sortida
Alfredo Pérez Rubalcaba
secretari general del psoe
Rajoy no ha fet res; ni tenia agenda per a Catalunya ni tenia Catalunya en l'agenda
Som l'únic partit que té respostes per a Espanya i per a Catalunya i no són inventades

Amb la mirada posada en les eleccions europees

El primer secretari del PSC es va fer acompanyar ahir, en l'escenari de la Festa de la Rosa, d'Esther Niubó, membre de l'executiva com a secretària de política europea del PSC. Els socialistes són conscients que s'hi juguen molt en les primeres eleccions que hi haurà després del declivi gradual que han experimentat en els últims comicis per escollir president a la Generalitat i al Congrés dels Diputats.

Per això, la Festa de la Rosa també va tenir ingredients d'acte electoral per començar a posar en avís els militants. Segons explicava ahir Navarro, pels socialistes és clar que les eleccions europees es mouran entre dos eixos, els que aposten pel model de la dreta, “el de les retallades”, i els partidaris del model de l'esquerra, que vol “reconstruir l'Europa del benestar social”. “Merkel o Hollande”, va emfatitzar Rubalcaba. En vista del context actual de crisi econòmica i social, el secretari del PSOE va erigir el socialisme en principal garant. “Sempre hem estat necessaris, ara som imprescindibles”, va manifestar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.