Economia

Mals pagadors

El conjunt d'administracions catalanes lideren a l'Estat l'endarreriment en el pagament als seus proveïdors

Abonen les factures en un termini mitjà de 152 dies, quan la normativa n'estableix un màxim de 30

Les administracions catalanes són les que més s'endarrereixen en el seu pagament a proveïdors del conjunt de l'Estat, segons les dades fetes públiques ahir per l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA). La Generalitat, les diputacions, els ens locals i les empreses públiques catalanes triguen de mitjana 152 dies a abonar les factures als seus proveïdors, un termini força dilatat més enllà 30 dies que exigeixen les últimes normatives europees. No obstant això, la mitjana catalana no s'allunya gaire de la dels terminis de pagament del conjunt d'administracions públiques de l'Estat, que se situa en 144 dies.

Respecte a les empreses privades, el termini mitjà de pagament al conjunt de l'Estat és de 85 dies, una quantitat també molt per sobre dels 60 dies que estableix la llei. “Com més gran és l'empresa, més gran és el nombre de dies que triga a abonar els serveis prestats per un autònom”, assenyala l'informe presentat ahir per l'associació presidida per Lorenzo Amor, que sí que constata, en tot cas, que els últims anys, encara que molt lleugerament, s'estan escurçant els terminis de pagament tant d'administracions com d'empreses privades.

“El que no pot ser és que a un ciutadà se li embargui l'habitatge si no compleix i, si és l'administració que no compleix amb el ciutadà, no passi res”, va afirmar ahir Amor. El president de l'ATA va instar tot seguit el govern espanyol a aplicar el decret llei aprovat el juliol passat contra la morositat de les administracions públiques, que faculta els autònoms a cobrar a l'administració tributària tota aquella factura no abonada als 90 dies de la seva emissió.

Volum de deute

Les administracions catalanes, a més, també lideren a l'Estat el deute que arrosseguen amb els treballadors autònoms. Les dades fetes públiques ahir per l'ATA, que corresponen al mes d'agost, expliquen que s'eleva a 804 milions d'euros. Tot seguit se situa Andalusia (709 milions d'euros) i el País Valencià (681 milions). Al conjunt de l'Estat, el deute de les administracions amb els autònoms va ser a l'agost de 4.824 milions euros, quinze menys que el març passat.

Finalment, per administracions, les autonòmiques paguen a 161 dies, i superen els municipis, que actualment abonen les factures a 127 dies.

LA FRASE

Si un ciutadà no compleix se li embarga, però si és l'administració no passa res
Lorenzo Amor
president d'ata

L'exemple de Barcelona

La presentació de les últimes dades de pagaments a proveïdors, que fan referència al mes d'agost passat, va servir a Lorenzo Amor, president de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), per elogiar l'Ajuntament de Barcelona. El consistori de l'alcalde Xavier Trias obligarà als seus proveïdors a pagar en 30 dies una subcontracta, segons una clàusula que impulsarà en els seus contractes a partir de l'1 de gener que ve. En cas d'incompliment, l'Ajuntament podria arribar a rescindir el contracte amb el seu proveïdor.

El consistori barceloní
és un bon exemple en referència al pagament dels seus proveïdors, ja que la mitjana d'abonament de les seves factures va ser de 27,7 dies el mes de juny passat. A l'Estat, els municipis paguen als seus proveïdors a 127 dies de mitjana, segons les dades de l'associació ATA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.