Política

El primer ministre de Letònia “va dir el que va dir” sobre Catalunya i “no es retracta”

El portaveu de Valdis Dombrovskis defensa que les paraules del cap del govern letó eren “molt clares”

Precisa que el país bàltic encara no té una posició oficial sobre Catalunya

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, “va dir el que va dir” sobre Catalunya i “no ho retira”, segons ha assegurat a l'agència ACN el seu portaveu, Martins Panke.

Després que el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, hagi demanat explicacions a l'ambaixador letó a Madrid, Janis Eichmanis, per les declaracions del seu primer ministre sobre la Via Catalana, el portaveu de Dombrovskis ha explicat que el seu cap de govern “va ser molt clar” amb les seves paraules. Panke ha puntualitzat que el seu país encara no té un posicionament oficial sobre una eventual Catalunya independent.

El portaveu del primer ministre letó ha assegurat que “tampoc és tan extraordinari” que es cridi a l'ambaixador, com ha passat aquest dilluns, i ha tret ferro a l'assumpte. Segons ell, “el primer ministre va dir el que va dir i no vol retractar-se en res del que va dir”. En una entrevista ha l'ACN, Dombrovskis va obrir la porta al reconeixement d'un estat català. “Si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?”, va comentar.

El portaveu ha indicat que la resposta letona a la pressió diplomàtica espanyola l'està dirigint el ministeri d'Afers Exteriors –i no el gabinet del primer ministre– i que en qualsevol cas des de Madrid volien saber “si hi ha un posicionament oficial” sobre la qüestió catalana. Un posicionament que, de moment, ha recordat Panke, no existeix.

En un comunicat fet públic aquest dilluns, el govern de Letònia assegura que la seva opinió sobre la qüestió catalana “es manté sense canvis” i considera que “es tracta de qüestions de política interna d'Espanya que es tractaran de conformitat amb la legislació espanyola i la constitució”. També creu que s'ha fet una interpretació “tendenciosa” de les paraules del primer ministre i opina que no el procés d'independència de les repúbliques bàltiques no es pot comparar amb cap altre. Unes asseveracions pràcticament calcades a les que ha fet l'ambaixada de Lituània.

El comunicat conclou que Letònia “aprecia les bones relacions i la cooperació amb el Regne d'Espanya” tan de manera bilateral com en els formats multilaterals que comparteixen, com la Unió Europea i l'OTAN. Una col·laboració, diu, que “continuarà desenvolupant en el futur”.

La reacció de la diplomàcia espanyola “sorprèn” el primer ministre lituà

La reacció del ministeri espanyol d'Exteriors i el ressò mediàtic de la seva entrevista ha “sorprès” el primer ministre lituà, Algirdas Butkevicius, segons la seva portaveu. “No preteníem obrir cap conflicte diplomàtic, no volem problemes amb Espanya ni amb Catalunya”, ha assegurat a l'ACN Evelina Butkuté-Lazdauskiené.

Butkevicius va assegurar que cada país “ha de trobar el seu propi camí” i té “dret a l'autodeterminació”. Però al mateix temps, va demanar que el procés es construeixi sobre “bases legals”, d'acord amb “la llei internacional” i “les provisions de la constitució”, i aclareix que la UE no és la URSS.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.